Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

27. 07. 2018. 13:37 >> 13:24

PODRŠKA ZAKONU

CGO za prevenciju i represiju kod plagijata

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je usvajanje Predloga zakona o akademskom integritetu, saopšteno je iz te NVO.

Iz CGO kažu da je riječ o jedinstvenom zakonskom tekstu, ne samo u regionu, već i šire, "a predstavlja odgovor na praksu na koju je i CGO godinama ukazivao zagovarajući efikasniji zakonodavni i institucionalni odgovor".

"Zakon uvodi niz solidnih rješenja u čijem je koncipiranju kroz članstvo u radnoj grupi za izradu ovog teksta i CGO učestvovao, a pratićemo i njegovu primjenu. Ipak, sa žaljenjem konstatujemo da je propuštena prilika da se adekvatno reguliše važno pitanje i mentorske odgovornosti kad je riječ o plagijarizmu, a što bi samom Zakonu dalo i snažniji preventivni karakter", saopštila je saradnica na programima u CGO, Mira Popović.

Ukazuju da je novo zakonsko rješenje 2praktično zanemarilo mentorsku odgovornost za izradu i vjerodostojnost akademskih radova, dajući samo okvirnu odredbu koja obavezuje mentore da prate izradu rada kandidata uvažavajući načela akademskog integriteta u skladu s pravilima ustanove".

"Time se mentori koji su dužni da nauče studente i budu sa njima tokom procesa istraživanja razvoja akademskih radova aboliraju od odgovornosti ukoliko taj rad nije u skladu sa akademskim pravilima. CGO je predlagao sljedeću normu: Mentor za čijeg kandidata se utvrdi da je plagirao će biti javno prozvan u sljedećem Biltenu ustanove čime se ograničava njegovo mentorstvo u tranjanju od najmanje jedne akademske godine do četiri akademske godine u zavisnosti od težine prekršaja. Ovo rješenje je oštro odbijeno od strane predstavnika akademske zajednice u radnoj grupi, a konačna verzija usvojenog prijedloga na sjednici Vlade ukazuje da je i Vlada stala iza zaštite mentora bez ikakvog utemeljenja. To otvara i sljedeća pitanja: da li to znači da naši profesori nijesu kompetentni da budu mentori bez straha da se može desiti da je njihov kandidat plagirao, ili se radi o planiranom nemaru sa kojim se mentori odnose prema kandidatima i njihovim radovima, zašto i Vlada štiti pristup u kojem članovi akademske zajednice ne žele da preuzmu ni minimalnu odgovornost za svoj tekući rad", navodi Popović.

Ona je istakla da se CGO snažno zalaže za prevenciju i represiju kad je riječ o kršenju svih pravila akademskog integriteta, a posebno plagijata.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније