Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 07. 2018. 19:25 >> 21:57
2

ZAKON O JAVNOM EMITERU

Ombudsman da bude čovjek od povjerenja

U toku je izrada Nacrta zakona o nacionalnom javnom emiteru, kojim se planira uvođenje Ombudsmana u RTCG. Predsjednik Savjeta Ivan Jovetić smatra da bi takvu funkciju trebalo da obavlja lice iz medijske kuće, dok iz NVO-a predlažu medijskog stručnjaka, koji ne bi bio iz RTCG-a.

Izmjene zakona o nacionalnom javnom emiteru, pored uvođenja Upravnog odbora, predviđaju i uvođenje Ombudsmana, koji bi preuzeo nadležnosti sadašnje Komisije za predstavke i prigovore gledalaca i slušalaca. Ombudmsan bi trebalo da bude afirmisani medijski stručnjak sa najmanje 10 godina radnog iskustva u elektronskim medijima. Zagovornici te ideje, pojedine NVO, taj prijedlog ovako objašnjavaju.

“Ako jednostavno dobijete žalbu za svoje kolege da ne možete da budete skroz objektivni. Zato podržavam ideju eksternog evaluatora koji će posao da obavlja po plati, a ne da li mu je neko prijatelj, kolega ili slično”, kaže Kristina Ćetković iz NVO 35 mm.

S druge strane, predsjednik Savjeta RTCG Ivan Jovetić napominje da Komisija za predstavke i prigovore gledalaca i slušalaca koju čine članovi Savjeta RTCG, dobro radi svoj posao, pa je logično i da ga nastavi. Ipak, ideju o uvođenju Ombudsmana ne odbacuje.

“Možemo pokušati s tim rješenjem doduše imamo određeni trošak, a ipak je situacija takva da RTCG ne stoji finansijski na nekom prezavidnom nivou”, kazao je Ivan Jovetić, predsjednik Savjeta RTCG-a

Objašnjava koje je i zbog čega njemu prihvatljivo rješenje.

“Meni bi bilo prihvatljivo da to bude neko iz kuće ko bi mogao da procjenjuje i program i kontekst programa. Nekako mi se čini da je ljudima koji dolaze sa strane značajno teže da se prilagode ovom sistemu”, kaže Jovetić.

Jovetićevo tumačenje na fonu je evropske prakse. U Sloveniji je na toj funckiji već deceniju radnik Javnog servisa te države.

“Do sada je uvijek bio ugledan čovjek iz kuće. Ako mene pitate mislim da je optimalno rješenje da to bude čovjek koji ima povjerenje, ugled iz kuće. Ima neku prednost ako je iz kuće, zna kome da se obrati, više je upućen u pravcu djelovanja...”, kaže Boris Bergant, bivši potpredsjednik unije i medijski savjetnik iz Slovenije i Evropske radiodifuzije.

Ipak, nema jedinstvenog modela, jer je praksa uređenja Javnog servisa različita od zemlje do zemlje, podsjeća Bergant. Njihova, s Ombudsmanom koji je zaposleni slovenačkog Javnog servisa, pokazala se, zaključuje - dobrom.

Nataša Mitrović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније