Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

29. 07. 2018. 19:50 >> 21:58
15

POMEN KRSTU ZRNOVOM

"Ostao na pravoj strani istorije"

Predstavnici lokalnih uprava, mjesnih zajednica Katunske i Riječke nahije, dijaspore, kao i brojni građani, poklonili se sjenima crnogorskog generala Krsta Zrnova Popovića u selu Lipa u Cucama. Sveštenstvo Crnogorske pravoslavne crkve, kako je saopšteno, održalo je pomen borcu za dostojanstvo, čast i slobodu Gore Gore.

Učesnik Balkanskih ratova, Mojkovačke bitke, Petrovdanskog ustanka, protivnik aneksije Kraljevine Crne Gore, posljednji komandant crnogorske vojske u egzilu ostao je vjeran Crnoj Gori, na pravoj strani istorije, kazao je gradonačelnik Cetinja Aleksandar Kašćelan.

"Velika je njegova žrtva, veća od bilo koje riječi koju bih mogao danas izreći. Ali, siguran sam da u njegovoj naravi riječ žrtva nije postojala, bar ne u značenju kako je danas razumijemo", kazao je Kašćelan.

Otvorio se prostor za istinu o istorijskoj ulozi Krsta Zrnova Popovića u analima Crne Gore.

"Zbog četničkih zločina, nemoguće je i neopravdano danas poistovjećivanje Krstovog herojskog lika i pokreta, i njega kao vođe, sa četničkim zlikovačkim liderima, jer zločinac i žrtva nikada ne mogu biti jedno", poručio je publicista Borisav Cimeša.

Nataša Karadžić danas je ispunila želju djeda koji je davne 1945. godine napustio rodno ognjište.

"Oduvjek mu je bila želja da se poklonim baš na ovom spomeniku ovdje. Odlučila sam da to bude baš danas, iako sam i ranije imala priliku da sa roditeljima dođem ovdje, ali emocija nije ista kad ovdje sa ovako divnim i dragim ljudima", kazala je ona.

U ime porodice zahvalio se unuk Danilo, a Danica Roganović podsjetila na djela strica koja se ne smiju zaboraviti.

"Đura Mijuškovića uhvatili su Italijani u Kotoru i stavili mu vješala oko vrata. Krsto je naišao i skinuo omču i rekao da bježi u Cuce, a njima je rekao da je to njegov vojnik", navela je bratanična Krsta Zrnova Popovića.

Prisutni su nastavili put za Čevo kako bi položili vijence na grob Đura Draškovića, prve žrtve Božićnog ustanka 1919.

Milanka Sredanović, TVCG

Пратите нас на

Коментари15

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније