Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

31. 07. 2018. 07:15 >> 09:48
8

NALOG INSPEKCIJE

Mitropolija da uredi grob knjeginjice Marije

Inspektor za kulturnu baštinu u petak je okončao nadzor u Cetinjskom manastiru i dao je Mitropoliji crnogorsko-primorskoj rok od 30 dana da vrati grob crnogorske knjeginjice Marije u prvobitno stanje, saopšteno je iz Uprave za inspekcijske poslove.

Takvo rješenje inspektor je izdao pošto mu je u petak od Ministarstva kulture, odnosno od Uprave za kulturna dobra, stigla inicijativa da obavi inspekcijski pregled i provjeri stanje kulturnog dobra Cetinjskog manastira, jer su se u medijima pojavili navodi da su grobovi crnogorske vladarske dinastije Petrović Njegoš oskrnavljeni i ruinirani.

Objavljene su fotografije grobova, a iz Ministarstva kulture poručili su da je nedopustivo da se ovo kulturno dobro nalazi u takvom stanju, zbog čega su zatražili da se hitno riješi problem.

"Inspektor za kulturnu baštinu je istog dana izvršio inspekcijski pregled predmetnog kulturnog dobra i, na osnovu Zakona o zaštiti kulturnih dobara i Zakona o inspekcijskom nadzoru, donio rješenje kojim se naređuje Pravoslavnoj Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Cetinje, da pri samom ulazu u Cetinjski manastir, zaštićenog kulturnog dobra, vrati grob Marije knjeginjice crnogorske u prvobitno stanje", kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Zanimljivo je, piše list, da se, osim ovog zahtjeva, u rješenju inspektora, a sudeći prema dostavljenim odgovorima, ne pominje da je nužno urediti još neke grobove dinastije Petrović koji se nalaze u Cetinjskom manastiru.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske, koja upravlja Cetinjskim manastirom, prošle sedmice su saopštili kako je „nažalost, ovo groblje vremenom postalo mjesto za igranje karata, da ga često najnesavjesniji koriste i kao toalet, a u zadnje vrijeme je utočište za narkomane, pa i za pse lutalice, što veoma dobro znaju Cetinjani koji duže pamte“.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније