Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

31. 07. 2018. 09:05 >> 08:53

VIRUS ZAPADNOG NILA

IJZ: U CG nema mjesta panici

U Crnoj Gori, kad je riječ o virusu Zapadnog Nila, nema mjesta panici, uvjerava specijalista epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ), Nebojša Sekulić.

On je, govoreći o situaciji u Srbiji, gdje je registrovan rast broja oboljelih, kazao da se ne deđšava ništa neočekivano, jer su se oboljenja dešavala i ranije.

Javnost je, kaže, s razlogom zabrinuta zbog smrtnih ishoda koji su zabilježeni i podsjeća da su najugroženije starije osobe koje imaju neko hronično oboljenje.

"Nema mjesta panici kad je riječ o virusu Zapadnog Nila", rekao je Sekulić u Jutarnjem prgramu Nacionalnog Javnog servisa.

Podsjeća da je prvi slučaj virusa Zapadnog Nila u Crnoj Gori registrovan 2012.

"Nakon toga 2013. bila su još četiri slučaja, onda 2014, 2015, 2016. i 2017. imali smo zatišje. Nije za neočekivati da se virus pojavi. Turistička je sezona, ljudi putuju", rekao je on.

Pojašnjava da su simptomi slični onim karakterističnim za grip, s tim da postoji i jedna bitna razlika.

"Simptomi su glavobolja, slomljenost, bolovi u zglobovima, nagli skok temperature. Osip ovu bolest razuliku od gripa i ona se dešava u 20 do 50 posto slučajeva. Manifestuje se na grudima, abdomenu, rukama. To je razlika u odnosu na grip", rekao je Sekulić.

On podsjeća da je po zakonu svaka opština dužna da obezbijedi sredstva za suzbijanje vektorskih bolesti.

"Za svaki posao koji se radi potreban je novac. Uvijek je teško izdvojiti novac, posebno za prevenciju, iako je mnogo bolje spriječiti nego liječiti. Isplativije je", pojašnjava Sekulić.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније