Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

31. 07. 2018. 14:24 >> 14:30

SMSCG

Rad bez licence, opasnost po život građana i turista

Nakon dvije nesreće koje su se dogodile na crnogorskom moru za samo sedam dana, iz Sportskog Motonautičkog Saveza Crne Gore, obratili su se nadležnim organima sa pitanjem ko je dozvolio vozačima i skiperima koji nemaju licence da obavljaju usluge na moru.

Iz Sportskog Motonautičkog Saveza Crne Gore pozvali su nadležne da reaguju i spriječe rad svih firmi koje nemaju licencu SMSCG-a.

Podsjetili su na jučerašnju tragediju u uvali Oblatno, ali i na tragediju kada je stradala majka i njen desetogodišnji sin u Ulcinju prije nekoliko dana.

"SMSCG je najviši sportski organ za motonautiku u Crnoj Gori. Motonautika je prelijepa za učesnike i posmatrače, ali je istovremeno i vrlo opasna. U tu svrhu je SMSCG jedina crnogorska organizacija sa sertifikatom Međunarodne motonautičke unije (UIM) za sportsku motonautičku obuku,"naveli su oni.

Dodaju da se bahatost i nestručnost u motonautici uvijek plaćaju životima. 

"Manje od 2 mjeseca od početka rada, nelicencirane firme Aquasport, na čelu sa hrvatskim državljaninom, Davorom Hundićem, stradali su majka i sin. Ko je dozvolio firmi koja nije licencirana od SMSCG, da vrši sportske usluge koristeći vozače koji ne posjeduju sportsku dozvolu pitanje je za nadležne organe."

"Već niz godina SMSCG nudi državnim organima rješenje kojim bi se smanjio broj nesreća na moru, time što bi se opredjelio poligon za sportsku obuku i vožnju. Na poligonu bi pod kontrolisanim uslovima, od strane sertifikovanih instruktora zainteresovani mogli naučiti i doživjeti adrenalinsko uzbuđenje koje nudi sportska motonautika. Inicijativu za poligon su podržali i Ministarstvo sporta i UIM," naveli su u saopštenju.

"Da tragična situacija bude još lošija, Aquasport je putem televizije najavio da za oktobar planira Evropski šampionat u trkama skutera na vodi u Ulcinju, što je protivno zakonu Crne Gore, kako je Aquasportu nedvosmisleno objasnilo i Ministarstvo sporta," navode iz SMSCG.

Hundiću u Hrvatskoj nije omogućena organizacija takve trke zbog nepoštovanja elementarnih sigurnosnih parametara, navode u saopštenju.

"Ukoliko se, pak, novodonešeni zakon o sportu na neki način izvrgne ruglu, SMSCG ovime obavještava javnost da ne preuzima nikakvu odgovornost što se tiče ljudskih žrtava, ekološke katastrofe ili ostalih tragičnih posljedica koje mogu proizići nesavjesnom i nestručnom organizacijom nelicenciranog sportskog takmičenja. Istovrememo pozivamo sve potencijalne subjekte, zainteresovane za finansiranje takmičenja iz domena sportske motonautike, da nam se obrate, da zajedno pristupimo organizaciji istog u skladu sa zakonima i mogućom dinamikom," saopštili su oni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније