Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

01. 08. 2018. 14:22   >>  22:51 3

SINDIKATI NAJAVILI

Mogući protesti ako se ne usvoje sugestije

Unija slobodnih sindikata (USSCG) i Savez sindikata (SSCG) će, ukoliko se ne prihvate njihove sugestije na Nacrt izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO), iskoristiti sve vidove sindikalne borbe, uključujući i proteste, poručili su njihovi predstavnici.

Generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica, danas je na konferenciji za novinare kazao da pokreću kampanju pod nazivom "Za dostojanstveno treće doba", jer se radi o sistemskom i vrlo važnom zakonu.

On je podsjetio da su predstavnici dvije sindikalne organizacije usaglasili zajedničke predloge za izmjene i dopune radnog teksta zakona, koje su predstavili radnoj grupi.

„Javna rasprava je počela i planirano je da se orkugli stolovi održe početkom septembra. Kako je sada vrijeme godišnjih odmora, već smo uputili zahtjev da javna rasprava produži“, naveo je Zarubica.

On je najavio i da će sindikati organizovati tribine na kojima će svoje članstvo upoznati sa zajedničkim zahtjevima.

„Prednost dajemo socijalnom dijalogu, ali ako se naši predlozi ne uvrste u konačni tekst zakona, sindikati su spremni i na druge vidove sindikalne borbe – lobiranje, prikupljanje potpisa za amandmansko djelovanje i referendumsko izjašnjavanje, sve do protesta i štrajkova ako budu potrebni“, poručio je Zarubica.

Četiri ključna zahtjeva

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, je rekao da radna grupa nije prihvatila nijednu sugestiju ili predlog sindikata. Prema riječima Kekovića, sindikati su podnijeli četiri ključna zahtjeva, na koja će se tokom kampanje najviše fokusirati.

„Jedan od zahtjeva je da 40 godina staža osiguranja ostane kao jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, odnosno da se ne proširuje sa kumulativnim uslovom 65 godina života kako se to predlaže u Nacrtu“, dodao je Keković.

On je naveo da je drugi zahtjev smanjenje starosne granica za odlazak u penziju na 65 godina života za žene i muškarce.

Keković je podsjetio da u ovom trenutku u starosnu penziju može ići sa 67 godina života i 15 godina staža osiguranja. Druga mogućnost za odlazak u penziju je 40 godina staža osiguranja bez ikakvog uslovljavanja.

„To sada pokušavaju da vežu sa životnom dobi od 65 godina, što je za nas krajnje neprihvatljivo, isto kao što smatramo da treba vratiti starosnu granicu sa 67 na 65 godina za žene i muškarce“, objasnio je Keković.

Argumenti za zahtjeve sindikata su, kako je objasnio, što je u Crnoj Gori ogroman broj nezaposlenih, posebno mladih, i što je evidentan trend „odliva mozgova“.

„To sve zahtijeva hitno otvaranje novih radnih mjesta i brže oslobađanje postojećih radnih mjesta“, naveo je Keković.

On je kazao i da zapsoleni ne mogu da izdrže zahtijevani ritam rada, posebno kada je u pitanju realni i privatni sektor, zbog čega se većina njih odlučuje da ode u prijevremenu ili invalidsku penziju.

Sindikatu su predložili i da osnovicu za obračun penzije čini prosjek zarada, odnosno osnovica osiguranja ostvarenih u 20 najpovoljnijih godina za tu osobu koja ide u penziju.

Oni su predložil i da najniža penzija ne može biti manja od 80 odsto minimalne zarade, odnosno da starosna penzija ostvarena na osnovu 40 godina staža osiguranja ne može biti manja od 55 odsto prosječne zarade.

Budžet Fonda PIO ne bi bio opterećen

Keković tvrdi da budžet Fonda PIO, ukoliko bi se izašlo u susret zahtjevima sindikata, ne bi bio previše opterećen, i da ta institucija, štaviše, može da bude održiva.

On se osvrnuo i na argumente predstavnika Vlade da nemaju dovoljno sredstava u Fond PIO.

„Ključni naš argument je bio da postoji velika razlika između neuplćenih doprinosa i onih koji pripadaju Fondu PIO po osnovu zaposlenih koji su u legalnom radnom odnosu“, rekao je Keković.

On je saopštio i da Monstat posljednjih godina stalno saopštava da u Crnoj Gori radi oko 180 hiljada osoba mjesečno, dok podaci Poreske uprave (PU) pokazuju da se doprinosi uplaćuju za oko 130 hiljada osoba.

„Ta razlika je ogromna i tu postoji ogroman prostor za punjenje budžeta Fonda PIO“, tvrdi Keković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније