Društvo

[ Objavio: I. P. ]

ODLUKA MINISTARSTVA 02. 08. 2018. 07:39   >>  07:24 5

ODLUKA MINISTARSTVA

Specijalizantima neće plaćati dežurstva

Klinički centar Crne Gore (KCCG) ubuduće neće plaćati dežurstva, prekovremeni i dopunski rad specijalizantima koji su u tu ustanovu došli na obuku iz drugih zdravstvenih ustanova.

Takva odluka je donesena na osnovu mišljenja Ministarstva zdravlja, na čijem je čelu Kenan Hrapović, kojem je KCCG tražio saglasnost za sklapanje ugovora o dopunskom radu sa specijalizantima iz drugih zdravstvenih ustansva kako bi se njihovo plaćanje na pravni način uredilo.

Direktor KCCG Jevto Eraković je 31. jula svim organizacionim jedinicama poslao obavještenje, u koje je Dan imao uvid.

“Ovim putem vam ukazujemo da, ukoliko, specijalizante iz drugih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, koji u okviru organizacione Jedinice kojom vi rukovodite, stiču i savladavaju vještine u dijelu specijalističke oblasti za koju su izabrani, angažujete na poslovima i u vremenu mimo redovnog koje podrazumijeva predmetna odluka za navedeno angažovanje, ubuduće, neće biti plaćeni. Menadžment KCCG se obratio Ministarstvu zdravlja za saglasnost u pogledu sklapanja ugovora o dopunskom radu sa specijalizantima iz drugih zdravstvenih ustanova kako bi se dosadašnje plaćanje istih po prednje navedenom osnovu na pravan način uredilo. Kako smo od ministarstva dobili negativan odgovor, to smo prinuđeni da postupimo na prednje navedeni način”, navodi se u odluci KCCG, koju potpisuje Eraković.

Jedan od ljekara u KCCG kazao je za Dan da je neplaćanje dežurstava, prekovremenog i dopunskog rada samo zato što nijesu matično zaposleni u KCCG diskriminacija i samim tim neustavno postupanje.

On navodi da specijalizant mora i dežurati i raditi prekovremeno kako bi naučio, te da je nedopustivo da za taj rad ne biva plaćan, jer on radi isto što i njegov mentor.

U Strukovnom sindikatu doktora medicine ogorčeni su na ovakvav odnos Ministarstva zdravlja, koje je uništilo pozitivnu namjeru KCCG.

“Ovdje se radi o potpunom nedostatku volje Ministarstva zdravlja da se pomogne zdravstvenim ustanovama u rješavanju organizacionih problema koji proizilaze iz deficita kadra. Angažovanje mladih kolega koji obavljaju specijalistički staž u Kliničkom centru, a koji dolaze iz drugih zdravstvenih ustanova je racionalan potez novog menadžmenta, ali i čin uvažavanja rada mlađih kolega. Nejasno je iz kog razloga ministar zdravlja nije podržao ovu inicijativu novog menadžmenta, ali nismo iznenađeni njihovom odlukom. Ministarstvo zdravlja u ovom sastavu od početka mandata otežava rad svima koji rade u korist medicinskog osoblja i pacijenata. Ovolika destruktivnost ovog resora može se objasniti jedino željom da se javni zdravstveni sistem u Crnoj Gori potpuno uruši i nakon toga privatizuje”, ocijenila je predsjednik sindikata Milena Popović Samardžić.

U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da su postupili u skladu sa zakonom, te da će specijalisti nastaviti da dobijaju platu koja im pripada u matičnoj ustanovi, a da nema osnova da i se plaća rad u KCCG jer oni su tu da uče.

Oni kažu da su na inicijativu KCCG, a u cilju utvrđivanja pravnog osnova za angažovanje ljekara na specijalizaciji u dežurstvima i prekovremenom radu, obavijestili Klinički centar da je članom 101 Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano da se specijalizacijom, odnosno užom specijalizacijom, kao posebnim vidom stručnog usavršavanja, stiču znanja i stručnost za specijalistički i uži specijalistički praktični rad u određenoj oblasti zdravstvene zaštite.

U Ministarstvu zdravlja naglašavaju da ugovorom o radu na neodređeno vrijeme i ugovorom o specijalizaciji između zdravstvene ustanove i specijalizanta, zdravstvena ustanova se obavezuje da specijalizantu obezbijedi zaradu u visini koeficijenta određenog za radno mjesto doktora medicine za vrijeme trajanja specijalizacije, kao i druga prava, koja mu pripadaju po osnovu radnog odnosa.

“Zdravstvena ustanova snosi sve troškove u vezi sa specijalizacijom, naknadu zarade i naknadu na ime odvojenog života od porodice, kao i troškove polaganja specijalističkog ispita. Takođe, zdravstvena ustanova je dužna da u roku od 30 dana, po položenom specijalističkom ispitu, rasporedi specijalizanta na radno mjesto specijaliste iz oblasti iz koje je završio specijalizaciju”, objašnjavaju u Ministarstvu.

Komentari 5

ostavi komentar

Ostavi komentar

Pravila komentarisanja sadržaja Portala RTCG
Poštujući načelo demokratičnosti, kao i pravo građana da slobodno i kritički iznose mišljenje o pojavama, procesima, događajima i ličnostima, u cilju razvijanja kulture javnog dijaloga, na Portalu nijesu dozvoljeni komentari koji vrijeđaju dostojanstvo ličnosti ili sadrže prijetnje, govor mržnje, neprovjerene optužbe, kao i rasističke poruke. Nijesu dozvoljeni ni komentari kojima se narušava nacionalna, vjerska i rodna ravnopravnost ili podstiče mržnja prema LGBT populaciji. Neće biti objavljeni ni komentari pisani velikim slovima i obimni "copy/paste" sadrzaji knjiga i publikacija.Zadržavamo pravo kraćenja komentara.

Da biste komentarisali vijesti pod vašim imenom

Ulogujte se

Novo