Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

04. 08. 2018. 12:35 >> 12:20
1

CGO SAOPŠTIO

Neadekvatno suočavanje s prošlošću opterećuje region

Neadekvatno suočavanje sa ratnom prošlošću i dalje opterećuje region, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i apelovali na političke lidere država regiona da posvećenije rade na razvoju održive regionalne saradnje.

Oni su, povodom 23. godine od operacije "Oluja", koja je trajala od 4. do 7. avgusta 1995, ukazali na značaj sjećanja na nevine žrtve tog zločina. 

"Apelujemo na političke lidere država regiona da posvećenije rade na razvoju održive regionalne saradnje, a koja uključuje i utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i shodno procesuiranje, njegovanje kulture sjećanja, poštovanja i suosjećanja sa svim žrtvama, kako se počinjeni zločini ne bi zaboravili ali i kako bi se uticalo i da se oni nikada više ne ponove", kazali su iz CGO-a.

Oni su podsjetili da je prije 23 godine, napadom na Knin, u zoru 4. avgusta 1995, počeo dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine.

U vojno-policijskoj operaciji hrvatskih jedinica “Oluja”, izvršeni su sistemski zločini prema civilnom stanovništvu srpske nacionalnosti i njihovoj imovini.

"Za nekoliko dana protjerano je oko 250 hiljada ljudi, uglavnom u Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i ostale zemlje nekadašnje Jugoslavije, a hiljade kuća i ostalih objekata je spaljeno, dok i dan danas, veliki broj izbjeglih čeka na povratak u područja iz kojih su prognani«, naveli su iz CGO-a.

Prema podacima Hrvatskog helsinškog odbora za ljudska prava, do kraja 1995. godine, ubijeno je oko 400 Srba koji su odlučili da ostanu u svojim kućama.

Oluja je, dodaje se, ostala zločin za koji do danas niko nije odgovarao. 


Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније