Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

05. 08. 2018. 13:43 >> 13:27

STRATEGIJA ODBRANE

CG bez vodećeg tijela za pitanja migracije

Crna Gora nema definisano vodeće tijelo za migraciona pitanja, navodi se u Predlogu strategije nacionalne bezbjednosti, koju je utvrdila Vlada krajem jula.

Navodi se da nominalno ova odgovornost pripada Ministarstvu unutrašnjih poslova.

„Međutim, postoji naglašana potreba da se radi o što većem angažovanju i uključivanju i drugih relevantnih organa, kao i jačanju međuresorske saradnje, kako bi se uspostavile čvrste strukture za koordinaciju“, kaže se u dokumentu.

Ističe se da Crna Gora preduzima sve zakonske mjere i aktivnosti u borbi protiv trafikinga ljudi, prvenstveno sa ciljem zaštite bezbjednosti građana, ali i u cilju sprječavanja kriminalnih grupa da koriste ili regrutuju migrante za kriminalne aktivnosti.

„Kontrolom ilegalne migracije sprječava se nekontriolisan priliv migranata u Crnu Goru, ostvaruje nadzor i kontrola nad njihovim rutama kretanja prilikom ulaska u Crnu Goru, a u slučaju ulaska, ostvaruje se kontrola nad njihovim daljim kretanjem“, kaže se u predloženoj strategiji.

Ističe se da je Crna Gora odlučna da unapređuje pravni okvir, isntistucije i administrativne kapacitete, sarađuje sa drugim državama i međunarodnim organizacijama.

„Krajnji cilj je uspostavljanje društva sa efikasnim sistemom i prepoznatljivim rezultatima na polju integrisanog upravljanja migracijama, što će doprinijeti regionalnoj i ukupnoj stabilnosti saglasno pravilima i standardima Evropske unije“, kaže se u Vladinom dokumentu.

Naglašava se razvoj kapaciteta za zaštitu i odgovor na prijetnje i aktivnosti iz hibridnog arsenala, koje se mogu manifestovati kombinacijom napada na kritičnu infrastrukturu, sajber napade na informacione i industrijske sisteme, propagandne i informacione kampanje, ali i druge nasilne i nenasilne aktivnosti.

„Ovakav pristup, uz kontinuiranu razmjenu podataka, praksi, znanja i iskustava u ovoj oblasti, omogućava adekvatan odgovor na nacionalnom i regionalnom nivou i u okviru Alijanse“, navodi se u strategiji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније