Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

05. 08. 2018. 15:35   >>  15:19 1

U BOLNICI BAR

Spremni da odgovore zahtjevima turističke sezone

Opšta bolnica Bar, koja tokom turističke sezone pruža uslugu i građanima i turistima, preduzela je sve mjere kako bi i ove godine odgovorila tim zahtjevima, kazao je direktor te ustanove, Dragoslav Tomanović.

„U cilju obezbjeđivanja efikasne i kvalitetne zdravstvene zaštite, a s obzirom na očekivano povećan broj pacijenata, tokom ljetnjih mjeseci angažovali smo ljekare specijalista iz drugih zdravstvenih ustanova“, kazao je Tomanović.

Angažovani su, kako je naveo, specijalista ORL, neurolog, gastroentero hepatolog, reumatolog, jedan do dva puta sedmično, kao i dva psihijatra angažovana za pripravnost i dolaske po potrebi.

„Pored hirurških i internističkih organizovana su dežurstva i za pedijatriju, ginekologiju i akušerstvo, anesteziju i intenzivnu njegu i RTG dijagnostiku, čime se obezbijedila dvadesetčetvoročasovna blagovremena dostupnost specijalista“, rekao je Tomanović.

Prema njegovim riječima, u službama i odjeljenjima, gdje se zahtijevalo veće angažovanje medicinskog kadra i hitno zbrinjavanje pacijenata, nedostatak kadra regulisan je raspoređivanjem izvršilaca sa drugih odjeljenja.

Tomanović je kazao da je, od 15. jula do 15. septembra prošle godine, u Bolnici hospitalizovano 366 pacijenata koji nijesu državljani Crne Gore, od kojih je 178 u toku liječenja koristilo usluge RTG i 180 usluge laboratorijske dijagnostike

„Usluge ambulantno konsultativne i dijagnostičke djelatnosti koristilo je 5.503 stranih pacijenta“, dodao je on.

Tomanović je podsjetio da je Opšta bolnica „Blažo Orlandić“ Bar organizovana kao zdravstvena ustanova na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite, obavlja bolničku, specijalističko-konsultativnu, užu specijalističku i dijagnostičku djelatnost.

Bolnica, kako je pojasnio, te djelatnosti obavlja kroz četiri odjeljenja sa pripadajućim odsjecima, 14 ambulanti, šest medicinskih službi i jednu nemedicinsku službu.

„Sa postojećim kadrovskim potencijalom, u okviru posteljnog fonda od 174 kreveta, tokom prošle godine hospitalizovano je 7.708 pacijenata, čija prosječna dužina liječenja iznosi 6,19 dana po pacijentu“, kazao je Tomanović.

Tokom prošle godine su, dodao je on, urađene su 1.303 operacije, a kroz ambulantnu djelatnost je ostvareno 202.636 usluga.

Prema riječima Tomanovića, u cilju unaprjeđenja zdravstvene zaštite, menadžment OB Bar, u saradnji sa resornim ministarsvom, koje nastoji da obezbijedi edukaciju u najeminentnijim zdravstvenim centrima regiona i Evrope, značajnu pažnju je usmjerio na stručno usavrašavanje kadra.

Kako je naveo, Ministarstvo zdravlja je na zahtjev bolnice, a u skladu sa Planom specijalizacija, dalo saglasnost za 21 specijalizaciju – po dvije iz opšte hirurgije, urologije, ortopedije i traumatologije, ginekologije i akušerstvo i ORL, po jedna iz oftalmologije, interne medicine, neurologije, infektologije, radiologije, anestezije i reanimacije, kliničke biohemije i epidemiologije, dok su tri specijalizacije odobrene iz pedijatrije.

Tomanović je kazao da je na subspecijalističkim studijama iz endokrinologije jedan ljekar kome je ostao samo subspecijalistički ispit, a ustanova je odobrila i dvije uže specijalizacije iz abdominalčne hirurgije, čija realizacije počinje ove godine.

„Obezbijeđeno je kontinuiranao prisustvo seminarima, radionicima i edukacijama kroz projekat kontinuirane edukacije Ministarstva zdravlja i Centra za nauku KCCG“, dodao je on.

Govoreći o investicijama, Tomanović je kazao da su, uz punu podršku i razumijevanje resornog ministarstva, u prošloj i ovoj godini značajnu pažnju posvetili poboljšanju uslova rada, kroz opremanje bolnice savremenom opremom i adaptaciju prostorija za rad i zbrinjavanje pacijenata.

Kako je naveo, tokom prošle godine godine, najvećim dijelom iz budžetskih sredstava, nabavljena je oprema vrijedna skoro 97 hiljada EUR, dok je u hirurgiju uloženo oko 7,8 hiljada, od čega je sedam hiljada donirani materijal.

„Te investicije su finansirane sredstvima Budžeta 35 hiljada, donacijama u medicinskim aparatima 44,8 hiljada i iz sopstvenih sredstava 24,9 hiljada eura“, precizirao je Tomanović.

Tokom šest mjeseci ove godine, kako je kazao Tomanović, nabavljena je oprema u vrijednosti 156,7 hiljada eura.

Prema njegovim riječima, za te investicije je iz Budžeta, kroz projekat Ministarstva zdravlja za opremaje bolnica, izdvojeno oko 77,3 hiljade eura, iz IPA fondova 54,5 hiljada, od donacija pet hiljada, i iz sopstvenih sredstava skoro 20 hiljada eura.

„Kroz projekat Ministarstva zdravlja „Telemedicina“ adaptirana je i opremljena prostorija i stvoreni su uslovi za implementaciju tog projekta, koji ima za cilj razmjenu informacija vezanih za dijagnostku i liječenje pacijenata između medicinskih ustanova u Crnoj Gori“, dodao je Tomanović.

On je dodao da OB Bar u narednom periodu planira brojna investiciona ulaganja u opremu i građevinske objekte pri čemu je, kako je naveo, prioritetna nabavka opreme za ortopediju, čija je procijenjena vrijednost 120 hiljada eura, tako da uskoro za ortopedske zahvate pacijente neće morati da upućuju u KCCG i risansku bolnicu.

On je, između ostalog, najavio da će u ovoj godini OB Bar nabaviti opremu za patologiju vrijednu oko 125 hiljada eura, parni srterilizator procijenjene vrijednosti oko 70 hiljada, CTG vrijedan oko 6,8 hiljada i aparat za skrining sluha novorođenčadi koji košta oko 3,8 hiljada.

U toku je, kako je naveo, poziv za javnu nabavku opreme i softvera za digitalizaciju RTG dijagnostike, procijenjene vrijednosti 45 hiljada eura.

Tomanović je kazao da je u toku renoviranje i adaptacija odjeljenja ginekologije i akušerstva, a procijenjena vrijednost radova je oko 25 hiljada EUR, kao i rekonstrukcija i adaptacija operacione sala i nabavka elektrohirurškog noža Force, koji će biti finansirani donacijom kompanije Voli od oko 60 hiljada eura.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније