Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Radio CG, Objavila: J.B.Č. ]

06. 08. 2018. 14:50 >> 14:33

ZIKS

Poljoprivredom do uštede budžeta i lakše resocijalizacije

Zatvorenici u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu, na osam hektara poljoprivrednog zemljišta proizvedu znatne količine hrane za potrebe zatvorske kuhinje. Proizvodnja junećeg i svinjskog mesa kao i jaja podrazumijeva i veliku uštedu budžeta, kazao je rukovodilac poljoprivredne proizvodnje u ZIKS-u poljoprivredni inženjer, Duško Radović.

Na farmi je četiri i po hiljade koka nosilja, dvadesetčetvoro tovnih junadi i sedamdesetak svinja. Ovih, dana, pokošeno je i dvije hiljade bala sijena za stočarsku proizvodnja, a u plasteniku se uzgaja cvijeće za uređenje kruga zatvora.

"Privredne aktivnosti i angažovanje zatvorenika u ZIKS-u su u cilju njihove resocijalizacije i lakšeg uključivanja u život nakon izdržane kazne. Pozitivni ekonomski efekti, znači, nijesu sami sebi cilj nego prevashodno, interes zatvorenika i nakon toga efekti organizacije privredne aktivnosti", rekao je Radović.

"Vrijednost proizvedenih jaja, kojom se zadovoljavaju potrebe zatvorske kuhinje, na godišnjem nivou je 120.000 eura, na farmi se proizvede i šest hiljada kilograma svinjskog mesa bez kosti koje vrijedi dvadeset hiljada i vrijednost junećeg mesa je dvadest tri hiljade eura što je ukupno 163.000 eura. Naravno, tu treba računati i troškove proizvodnje", pojašnjava Radović.

Na osam hektara poljoprivrednog zemljišta zaposleno je dvadeset pet zatvorenika. Prije povraćaja zemlje privatnim vlasnicima, početkom devedesetih godina prošloga vijeka bilo je 300 hektara.

"Iz sopstvenih sredstava u adaptaciju objekata farme utrošeno je pedeset pet hiljada eura. Ugrađena je najsavremenija oprema za hranjenje i napajanje živine i predviđeno je da se otvori još jedan objekat za koke nosilje, pa će tako biti šest hiljada koka. Rukovodstvo ZIKS-a priprema plansku dokumentaciju i za izgradnju i proširenje farme svinja i povećanje broja grla na dvije stotine čime će biti zadovoljne potrebe kuhinje", kazao je Radović.

U ZIKS-u, saopštio je Radović, vodi se posebna briga kada je riječ o veterinarskoj zaštiti životinja i kontroli kvaliteta i bezbjednosti hrane i ističe saradnju sa nadležnim institucijama.

 

Gojko Jovanović, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније