Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

07. 08. 2018. 13:14 >> 13:01

JAVNA RASPRAVA

O koncesijama za aerodrome 10. septembra

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva pozvalo je sve zainteresovane da se do 10. septembra uključe u javnu raspravu o koncesionom aktu za Aerodrome Crne Gore i Nacrtu ugovora o koncesiji u vezi sa aerodromima Berane, Podgorica i Tivat.

Ministarstvo je pozvalo građane stručne i naučne institucije, državne organe, strukovna udruženja, nevladine organizacije, medije i druge zainteresovane organizacije i zajednice da se uključe u javnu raspravu i daju svoje predloge, primjedbe i sugestije.

Ministarstvo je svu dokumentaciju u vezi sa tim objavilo na svom sajtu.

Okrugli sto o predmetu javne rasprave biće održan 10. septembra u hotelu Hilton.

Zainteresovani subjekti mogu svoje komentare, mišljenja, primjedbe i sugestije dostaviti u pisanoj ili elektronskoj formi Ministarstvu putem pošte ili mejla milica.micunovic@msp.gov.me.

Vlada, prema predlogu koncesionog akta, planira da od koncesija za aerodrome unaprijed naplati 100 miliona eura, a koncesionaru će nadoknaditi novac koji on ne naplati od Montenegroerlajnsa (MA).

Vlada je navela da je spremna da smanji izloženost koncesionara kreditnom riziku od eventualnog nastavka neplaćanja aerodromskih usluga MA, na način da mu država nadoknadi novac koji ne naplati od kompanije.

Ministarstvo je pripremilo prognozu u narednih 25 godina po kojoj će promet na aerodromu u Tivtu, od prošle do 2043. godine u prosjeku rasti po stopi od 3,7 odsto godišnje, dok će u Podgorici stopa rasta biti 2,7 odsto.

Finansijska anliza pokazuje da je naknada koja bi se plaćala unaprijed, u iznosu od 52 do 100 miliona eura razumna suma, uzimajući u obzir veličinu kapitalne investicije (oko 120 miliona) koji će koncesionar finansirati unaprijed i rizike povezane sa prognozama turističkog saobraćaja.

Koncesionar će gazdovati na ukupno 2,52 miliona kvadrata državnog zemljišta u kompleksu aerodroma Podgorica, odnosno 544,6 hiljada na aerodromu Tivat, kao i svom imovinom preduzeća na obje vazdušne luke.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније