Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG ]

07. 08. 2018. 16:26 >> 16:11
6

POČELA JAVNA RASPRAVA

DPS i SD različito o aerodromima

Počela je Javna rasprava o koncesionom aktu za Aerodrome Crne Gore i nacrtu Ugovora o koncesijama za aerodrome Podgorica, Tivat i Berane koja će trajati do 10. septembra. Privatno javo partnerstvo je optimalno rješenje za modernizaciju aerodroma, kažu u DPS-u, dok u SD-u kažu da su za valorizaciju ali ne i za rasprodaju državnih resursa.

Ukoliko budu usvojeni u sadašnjoj formi već u septembru će biti raspisan javni pozivi za pretkvalifikaciju i dostavljanje ponuda.

U DPS-u kažu da je privatno javno partnerstvo je optimano rješenje za modrnizaciju aerodroma.

"Aerodromi u ovom trenutku ne raspolažu sa sredstvima sa kojima bi mogli da da uđu u veće investicije a kao što znamo i aerodromu u Podgorici i aerodromu u Tivtu su potrebne veće investicije", kazao je Predrag Sekulić iz DPS-a.

Socijaldemokrate kažu da su valorizaciju državnih resursa, ali ne i za njihovu rasprodaju.

"Optimalno rješenje je ono koje je za državu isplativo na duži rok u interesu zaposlenih i funkciji turističke dostupnosti Crne Gore kao turističke destinacije koje čuva nacionalnog avio prevoznika. Nijesmo sigurni da ponuđeni model to nudi", kazao je Stefan Šuster iz SD-a.

Na spekulacije da bi SD mogao da izađe iz koalicije sa DPS-om iz tih partija odgovaraju da bi odluke trebalo donositi tek nakon analize dokumenata.

"Ne očekujem da kolege iz SD-a bez ozbiljne argumentacije naprave takav potez", kazao je Sekulić.

"Ovo je pitanje od strateškog državnog značaja i kao takvo je važnije i od DPS-a i SD-a i ne treba ga svoditi na to hoće li neko izaći iz koalicije ili ne. Mi još uvijek nijesmo upoznati sa koncesionim aktom. Tek kada se detaljnije upoznamo sa njim možemo govoriti otome", kazao je Šuster.

U DPS-u kažu da kada je riječ o ponudi finansijskih međunarodnih institucija da kreditiraju modernizaciju aerodroma ta odluka nosi određeni rizik.

"Banke ne traže garanciju države ali neće dati novac bez garancije. Ta garancija može biti samo imovina aerodroma tako da bismo možda uzimanjem kredita i ako ne budemo mogli da vraćamo sredstva ti aerodromi budu u nečijim rukama", kazao je Sekulić.

Koncesioni akt predviđa proširenje i modernizaciju aerodroma i pravo koncesionara da ih koristi do 25 godina. Koncesionar je obavezan da unaprijed plati finansijsku naknadu do 100 miliona eura imajući u vidu investicije od 120 miliona, i polugodišnju uplatu dijela bruto prihoda. Ukoliko u septembru bude raspisan javni poziv za ponude slijedi priprema ponuda do kraja godine i njihovo zatvaranje u junu 2019.


Kristina Pavićević, TVCG

Пратите нас на

Коментари6

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније