Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

07. 08. 2018. 16:55 >> 16:40
5

SA TURSKOM

CG potpisala sporazum za nabavku uniformi za VCG

Predstavnici vlada Crne Gore i Turske potpisali su Okvirni sporazum za nabavku uniforme za potrebe crnogorskog Ministarstva odbrane za period od pet godina, za čiju je realizaciju opredijeljeno 5,3 miliona eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, potpisan je i Ugovor o nabavci uniforme za potrebe tog resora za ovu godinu, čija je vrijednost 1,26 miliona eura.

Okvirni sporazum i Ugovor su u ime Vlade Crne Gore potpisati ministar odbrane Predrag Bošković, a u ime Privredne agencije Ministarstva nacionalne odbrane Turske „ASFAT“ A.S. generalni direktor Mahmut Sami Ceylan.

„To je prilika je da Ministarstvo odbrane prvi put od 2009. godine obezbjedi vježbovno-terensku uniformu za cjelokupan sastav Vojske Crne Gore (VCG) jer su u prethodnom periodu nabavljane samo nedostujaće količine uniforme“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, na osnovu ovog Okvirnog sporazuma Vlada može potpisivati ugovore za nabavku uniformi za potrebe Ministarstva odbrane svake godine dok traje sporazum.

Iz Ministarsva su kazali da su dobijene cijene kroz medjudržavni sporazum višestruko manje u odnosu na cijene uniforme koje su dobijane putem javnih tendera.

Oni su objasnili da »ASFAT« A.S. za taj posao neće obračunati provizuju, koju obračunava drugim državama.

"Ovom nabavkom obezbijediće se kompleti uniformi za oko 2,7 hiljada pripadnika Vojske, s obzirom da Ministarstvo odbrane stvara preduslove za osposobljavanje novih generacija vojnika kroz dobrovoljno služenje vojnog roka od naredne godine" kaže se u saopštenju. 

Podsjeća se da je Ministarstvo odbrane ranije angažovalo laboratoriju Euroinspekt – Eurotextil iz Hrvatske koja je izradila tehničku specifikaciju za vježbovno-terensku uniformu za pripadnike Vojske, koja zadovoljava sve evropske standarde kvaliteta uniforme.

Nacrte uniforme je izradila profesor dizajna na Univerzitetu u Beogradu Mirjana Reljić, u skladu sa zahtjevima Ministarstva odbrane.

Na taj način je, kako su naveli iz Ministarstva, zadržana prepoznatljiva šara i boja uniforme VCG, ali drugačijeg izgleda i boljeg kvaliteta. 

Ceremoniji potpisivanja je prisustvovao i Ambasador Turske u Crnoj Gori Serhat Galip.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније