Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

08. 08. 2018. 07:44   >>  07:29

PRVI UPISNI ROK

Na zanat se prijavilo 60% više učenika nego lani

Kada sumiramo sve podatke prvog upisnog roka koji se tiču trećeg stepena, imamo podatak da se samo u prvom upisnom roku za programe trećeg stepena prijavilo 60 odsto više učenika u odnosu na prošlu godinu, a očekujemo da nakon predstojećeg upisnog roka, taj broj bude skoro udvostručen u odnosu na prethodnu godinu, rekao je ministar prosvjete Damir Šehović.

 

U Ministarstvu prosvjete su izuzetno zadovoljni rezultatima ovogodišnjeg prvog upisnog roka, odnosno interesovanjem za srednje stručne škole.

“Za ove škole sada se u velikom broju odlučuju i takozvane Luče. To je bilo posebno vidno kroz podatak da je u prvom upisnom roku Elektro školu upisalo 14 dobitnika Luča diploma”, istakao je Šehović za Pobjedu.

Dodao je da je interesovanje za elektrotehniku obilježilo ovogodišnji upis.

“Učenici su prepoznali značaj digitalne tehnologije, pa je u Podgorici za nove programe elektrotehničar računarskih sistema i mreža i elektrotehničar za razvoj web i mob aplikacija, konkurisalo oko 150 učenika i formirano pet odjeljenja. U oblasti elektrotehnike skoro u svim školama su u prvom roku popunjena sva upisna mjesta u programima u četvorogodišnjem trajanju", rekao je on.

Učenici su, kako kaže, takođe, bili zainteresovani za program elektroinstalater na III stepenu, tako da se sada ovi programi realizuju u školama u Podgorici, Nikšiću, Beranama i Bijelom Polju.

U Podgorici u Elektrotehničkoj školi se za ovaj program, kao i za program monter elektronske komunikacijske infrastrukture, takođe na III stepenu, prijavio dvostruko veći broj učenika od traženog broja.

"Od septembra u srednjim stručnim školama imamo i primjenu 15 novih, modularizovanih programa, poput nautičkog tehničara, frizera, elektrotehničara za razvoj veb i mobilnih aplikacij a, kuvara, brodomašinskog tehničara i drugih. Modularizacija znači da se kvalifikacija može postupno sticati, pa ukoliko je neko počeo obrazovanje po programu frizer ili kuvar, i napustio, na primjer, obrazovanje nakon drugog razreda, moći će da stekne diplomu pomoćnog frizera ili pomoćnog kuvara”, pojasnio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније