Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

08. 08. 2018. 21:57 >> 21:48

OPŠTINA ROŽAJE

Uvode radnu disciplinu, a duguju osam plata

Nakon što je dobio novi četvorogodišnji mandat čelnog čovjeka opštine Rožaje Ejup Nurković uveo je radnu disciplinu kod zaposlenih kojima duguje osam plata.

Prvi potez novog-starog predsjednika rožajske opštine Ejupa Nurkovića, bio je da uvede više radne discipline kod zaposlenih u lokalnoj upravi. Tim povodom, predsjednik je u prošli ponedjeljak došao na posao nešto prije 7h i naredio portiru da zaključa ulazna vrata nakon što je isteklo predviđeno vrijeme za dolazak na posao.

Prema nezvaničnoj informaciji, od preko 200 zaposlenih čije se radne prostorije nalaze u zgradi SO, na vrijeme, dakle do 7h na posao je došlo svega desetak radnika. Ulazna vrata zgrade su otvorena nakon pauze za doručak, ali je, obilaskom radnih prostorija utvrđeno da ni tada na svoja radna mjesta nije došao veliki broj službenika.

Protiv svih koji su kasnili ili uopšte nijesu došli na posao, biće preduzete predviđene disciplinske mjere. Takav potez prvog čovjeka opštine bio bi sasvim u redu, odnosno ne bi izazvao brojne komentare kod zaposlenih da se takva „radna atmosfera“ nije stvarala naročito posljednjih nekoliko mjeseci.

Naime, kako su nam kazali zaposleni u lokalnoj upravi, koji nijesu željeli da im se pominje ime iz straha od moguće represije, odnosno gubitka radnog mjesta jer se očekuje izrada nove sistematizacije na osnovu koje će dio radnika ostati bez posla, ne smeta im uvođenje discipline i drugih mjera koje će podići nivo efikasnosti lokalne uprave ali ističu da je neredovan dolazak na posao posljedica kašnjenja isplate zarada kao i prebukiranost radnih prostorija velikim brojem novih radnika.

"U ovom trenutku nam se duguje punih osam plata. Mnogi od nas su prinuđeni da rade i neke druge poslove koji podrazumijevaju kašnjenje na posao ili nedolazak po nekoliko dana možda i duže kako bi prehranili porodice. U proteklih nekoliko mjeseci, neredovan dolazak niko nije sankcionisao tako da se sa takvom praksom nastavilo i ovih dana. Takođe, jedan od razloga odsustvovanja sa posla jeste što u našim kancelarijama ima više zaposlenih od stolica, tako da smo prinuđeni da sjedimo na termo pećima", kazali su zaposleni.

Takođe, prema nezvaničnim informacijama, jedan broj osoba koje se vode kao zaposlenu u lokalnoj upravi, nalaze se na privremenom radu u inostranstvu ili rade na crno u nekom od rožajskih pogona za drvopreradu. Slična je situacija i u javnim ustanovama koje se finasiraju iz opštinskog budžeta.

Predsjednik Nurković je u inaugurativnom govoru pred odbornicima izjavio, da lokalna uprava nije zadužena preko 20 miliona „kako je to neko želio da prikaže tok predizborne kampanje“ već „svega“ nešto manje od 14 miliona.

"Na 31. jul, obaveze budžeta opštine su 3.600.000 eura, koje se odnose na bruto plate zaposlenih, obaveze dobavljačima i anuitete po kreditima. Obaveze JU ustanova i službi koje se finasiraju iz opštinske kase su 2.200.000 po osnovu plata i ostalih obaveza, dok su obaveze budžeta po osnovu kratkoročnih i dugoročnih kredita 7.900.000. S druge strane, nama se duguje oko milion, po osnovu koncesija na šume a očekujemo i značajan prihod od legalizacije bespravnih objekata, tako da možemo veoma brzo, uz još neke planirane prihode, da konsolidujemo finansijsko stanje i počnemo da rješavamo najurgentniji problem a to su plate zaposlenima", rekao je Nurković.

Da li će stvarno biti kako je planirao prvi čovjek opštine, ostaje da se vidi narednih mjeseci. Dotle će zaposleni, morati da redovno dolaze na posao, a oni koji su prekršili radnu disciplinu biti sankcionisani prema pravilniku lokalne uprave. Od koje plate i za koji mjesec, to je takođe u ovom trenutku nepoznanica.

Faruk Kalić, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније