Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: Mina, Objavio: I. P. ]

09. 08. 2018. 12:37   >>  12:34 1

MANS TRAŽI

Sud da vrati Ćalović Marković u Savjet ASK-a

Advokat Veselin Radulović zatražio je od podgoričkog Osnovnog suda da donese privremenu mjeru kojom bi se Vanja Ćalović Marković vratila na mjesto člana Savjeta Agencije za sprječavanje korupcije (ASK), sa kojeg je smijenjena početkom jula.

Radulović je danas Osnovnom sudu predao presudu Upravnog suda kojom je poništena odluka ASK-a, a koja je bila osnov za razrješenje Ćalović Marković sa funkcije člana Savjeta.

"Ponovo sam tražio donošenje privremene mjere kojom bi se Ćalović Marković vratila na mjesto člana Savjeta zato što je i Upravni sud utvrdio da je nezakonita odluka koja je poslužila Skupštini da je po hitnom postupku razriješi samo zbog toga što je otkrivala nezakonitosti u finansiranju vladajuće političke partije“, naveo je Radulović u saopštenju.

Agencija je najavila da će u roku od 30 dana donijeti novu Odluku kojom se, kako se navodi, potvrđuje evidentni sukob interesa Ćalović Marković.

Radulović je kazao da to pokazuje koliki je politički uticaj na Agenciju i njenog direktora Sretena Radonjića.

Kako je rekao, umjesto da u Agenciji prihvate odgovornost i da zbog svjesnog kršenja zakona direktor Sreten Radonjić podnese ostavku ili u protivnom da bude razriješen, u saopštenju Agencije se pokušava predstaviti kako je u donošenju nezakonite odluke napravljen "mali" formalni propust jer Ćalović Marković "samo" nije omogućeno da učestvuje u postupku i da se brani od neistinitih navoda Radonjića.

"Zato ovakvo saopštenje Agencije pokazuje ne samo da su ta institucija i njen direktor pod potpunom političkom kontrolom, već i da nemaju ni minimum stručnih kapaciteta i znanja da bi obavljali poslove povjerene zakonom“, smatra Radulović.

On je istakao da Upravni sud nije utvrdio formalni propust, već u obrazloženju presude ukazao da Ćalović Marković nijeuvećaala zaradu po osnovu ugovora koji je Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) zaključio sa Delegacijom Evropske unije (EU), iako je Radonjić tvrdio suprotno.

Radulović je rekao utvrđeno da ugovor MANS-a i Delegacije EU i obaveze iz istog uopšte ne ukazuju na visinu zarade Ćalović Marković, već propisuje prava i obaveze ugovornih strana na implementaciji izbornog procesa za 2016. godinu.

"Takođe, Upravni sud je ukazao da Ćalović Marković nije učestvovala u odlučivanju o prijavama NVO MANS jer tako nešto nije bilo ni na dnevnom redu sjednice Savjeta Agencije, niti je V uopšte prisustvovala tački dnevnog reda na koju se Agencija pozvala“, dodao je Radulović. 

Prema njegovim riječima, Upravni sud je utvrdio da je svaki navod Radonjića na kome je Agencija zasnovala odluku neistinit i da ne odgovora stanju u spisima predmeta. 

"Zato je i najava ASK-a da će ponovo donijeti identičnu odluku jasna poruka da direktor Agencije ne poštuje ni pravnosnažne sudske odluke i da su nezakoniti politički nalozi jedino što zna da sprovodi“, poručio je Radulović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније