Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

09. 08. 2018. 18:25 >> 18:10

CRVENI KRST

Aktivirali sistem za podršku migrantima

Crveni krst Crne Gore aktivirao je sistem za dobijanje međunarodne podrške od Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca, kroz takozvani Fond za hitnu pomoć, a za potrebe pružanja humanitarne pomoći migrantima u Crnoj Gori.


"Crna Gora se, otvaranjem 'jadranske rute', suočila sa povećanim prilivom migranata i tražilaca azila. Većina njih ulazi u našu zemlju preko graničnog prelaza Božaj, a određeni broj njih je napušta preko Pljevalja. Tako su Podgorica i Pljevlja mjesta sa najvećim brojem migranata u Crnoj Gori i teritorije na koje je Crveni krst fokusirao svoje aktivnosti", saopštio je Crveni krst Crne Gore.

U prvoj polovini godine, kako navode, Crveni krst Crne Gore pružio je pomoć za oko 1.000 migranata.

To je, kažu, bio razlog da se ta organizacija obrati za podršku Međunarodnoj federaciji.

"Sredstva iz DREF-a su namijenjana za pružanje humanitarne pomoći migrantima (pomoć u hrani, higijeni, setovima prve pomoći, uspostavljanja porodičnih veza) i njihova realizacija će trajati do kraja oktobra. Artikli obezbijeđeni kroz DREF se distribuiraju direktno korisnicima koji imaju potrebu za humanitarnom pomoći, što znači da se pomoć dijeli migrantima/tražiocima azila koji dolaze u Društveni centar u Spužu, licima koja čekaju prijem u Centru za prihvat, i, kada je potrebno, migrantima/tražiocima azila na teritoriji opštine Pljevlja. Do sada je podijeljeno preko 200 paketa humanitarne pomoći, a ukupno je obezbijeđeno 2000, koji se distribuiraju na osnovu terenske procjene obučenih zaposlenih i volontera Crvenog krsta", navode iz Crvenog krsta.

U aktivnosti pružanja podrške migrantima u Crnoj Gori je uključeno oko 50 volontera i 10 zaposlenih, a realizacija DREF-a je dodatni doprinos pružanju podrške migrantima i tražiocima azila u Crnoj Gori.

"Crveni krst Crne Gore je počeo sa realizacijom ovih i sličnih aktivnosti još 2015. godine. U saradnji sa partnerima se, pored humanitarne pomoći, pruža i psiho-socijalna podrška, organizuju edukativne radionica i drugi servisi podrške, kako bi migrantima i tražiocima azila boravak u Crnoj Gori bio što kvalitetniji", navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније