Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

10. 08. 2018. 07:15   >>  07:06

"OPREZ"

Kad ugrije, najteže je radnicima na otvorenom

Usljed visokih temperatura, najteže je radnicima na otvorenom. Uprkos vrućinama, na podgoričkim gradilištima se uveliko radi. I propisi i ljekari su jasni.

 

"Ljudi koji rade, koji silom prilika moraju da rade u ovakvim prilikama moraju da se pridržavaju sredstava za zaštitu na radu, da prave češće pauze, da se, što je moguće više, drže hladovine ili nekog zatvorenog prostora da bi jednostavno mogli da funkcionišu i da se ne bi desile neke neželjene posljedice", kazao je doktor Bojan Bekan. 

Takve posledice, mogu se izbjeći ukoliko se poslodavci i zaposleni, pridržavaju mjera zaštite i zdravlja na radu.

"Ako nije moguće organizovati rad da u tom periodu, recimo, kad je ekstremna temperatura, najčešće od 11 do 16 časova, onda treba primjenjivati posebne mjere zaštite i zdravlja na radu, koji se odnose prvenstveno na organizacione mjere, a to su smjenski rad, uvođenje dodatne radne snage, osposobljavanje za pružanje prve pomoći", kazao je inspektor rada za oblast zaštite i zdravlja na radu, Zlatko Popović. 

A ukoliko se ne poštuju mjere, predviđene su novčane kazne.

"Kaznena politika je ta da se pravno lice kažnjava u iznosu od 500 do 15.000 eura, odgovorno lice od 30 do hiljadu eura, a preduzetnik od 250 do 10.000“, kazao je Popović.

Ignorisanje propisa, može uzrokovati više posljedica po zdravlje radnika

"To je pad arterijskog krvnog pritiska, znači to je potpuno logičan, normalan, refleksan mehanizam našeg organizma gdje koji može da dovede do malaksalosti, slabosti, pada koncentracije, na kraju krajeva nesvjestice i kolapsa. U toj krajnjoj liniji koji onda može da dovede do povreda kao sto su povrede na radu", kaže doktor Bekan.

Kako bi se to što manje dešavalo, iz inspekcije najavljuju češće kontrole rada na otvorenom.

Prilog: Marko Terzić, RTCG 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније