Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

09. 08. 2018. 22:08 >> 21:52
5

PROMJENA TRADICIJE

Više neće pucati na živog pijetla u Perastu

Manifestacija "Gađanje kokota" koja se još od 17. vijeka održava u Perastu, od sada će morati da se nastavi bez korišćenja žive životinje, saopšteno je iz Korina Animalsa.

Organizatori će, kako navode, po uputstvu veterinarske inspekcije od sljedeće godine morati da koriste maketu pijetla.

"Ova manifestacija lokalnog tipa koja se održava 15. maja svake godine ove godine je prvi put izazvala pažnju javnosti i mnoštvo osuđujućih reakcija kada se na društvenim mrežama proširila vijest da se umjesto u maketu, puca u pravu životinju, koja se živa veže na mali splav i pusti da otpluta više stotina metara na pučinu da bi se žitelji sa obale takmičili u tome ko će joj prvi doći glave", navode oni.

Iz Korina Animalsa su uputili zahtjev za pokretanje inspekcijog postupka Upravi za veterinu, koja je, kako dodaju, potvrdila njihove, stanovište da je u pitanju ozbiljno kršenje Zakona o zaštiti dobrobiti životinja.

“Na veliku radost javnosti, sa ovim surovim načinom zabave će se prekinuti sledeće godine, kada će veterinarska inspekcija propratiti manifestaciju da bi bila sigurna da se zakon poštuje, po obećanju organizatora. Vjerovatno niko neće odgovarati za prethodnih 10 godina kršenja zakona (jer do 2008. Crna Gora nije imala zakon o zaštiti dobrobiti životinja), ali nama nije za cilj da stvaramo neprijateljstva, već da se fokusiramo na bitku za pravdu nad slabijima i nezaštićenima, a to su u ovom slučaju životinje”, poručuju oni.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније