Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

10. 08. 2018. 07:53 >> 07:38

I PRENOSNA LAMPA

S tržišta povučeni neki modeli kupaćih kostima

Nekoliko modela kupaćih kostima za djecu, robne marke Yamamay, označeno je kao opasno i povučeno je iz prodaje zbog neispunjavaja zahtjeva bezbjednosti.

Potrebno je da roditelji obrate posebnu pažnju pri kupovini jer se, kako je prenijeto na portalu potrosac.me, vezice, odnosno vrpce sa slobodnim krajevima na ovim proizvodima nalaze na mjestima na kojima nijesu dozvoljene, te mogu izazvati gušenje.

Duge vezice sa slobodnim krajevima nalaze se u predjelu leđa i vrata, na bokovima, kao i u donjem dijelu proizvoda, dok neke od njih imaju trodimenzionalne završetke. Zemlja porijekla navedenih kupaćih kostima je Kina, pišu Dnevne novine.

Kupaći kostimi nijesu jedini proizvodi na koje bi roditelji trebalo da obrate pažnju pri kupovini. Dječja prenosna lampa turskog proizvođač Keskin, naime, toliko je opasna da može izazvati opekotine od električnog udara.

Postolje dječje prenosne lampe je od keramike sa medvedićima i roze cvjetićima, a platneni abažur je oivičen čipkanom trakom i kristalčićima. Lampa nema obavezne oznake proizvođača i upozorenja, kao ni odgovarajuće piktograme. Proizvod ne prati uputstvo za upotrebu i održavanje proizvoda.

“Kontrolisani proizvod ne ispunjava zahtjeve bezbjednosti u pogledu rizika i kategorije rizika iz nacionalnog standarda MEST EN 60598-1 i MEST EN 60598-210 jer ne ispunjava konstrukcijske zahtjeve, i za iste nije obezbijeđena Deklaracija o usaglašenosti i Izvještaj o ispitivanju kojima bi se garantovalo da je proizvođač sproveo propisani postupak ocjenjivanja usaglašenosti, proizvod nije propisno označen, uočljivo i jasno upozorenjima o rizicima, koji proizilaze iz uobičajene i nepravilne upotrebe, ili upotrebe od određene grupe potrošača na jeziku koji je u službenoj upotrebi u zemlji, ne prate ga isprave koje obezbjeđuje proizvođač kao što je uputstvo za upotrebu, održavanje i montažu proizvoda, što je suprotno čl. 24 i čl. 7 Zakona o tehničkim zahtjevima za proizvode i ocjenjivanju usaglašenosti (Sl list CG 53/11) i odredbama Pravilnika o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu u okviru određenih naponskih granica (“Sl.list CG” br. 064/17)”, navodi se na portalu potrošač.me.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније