Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

10. 08. 2018. 18:33 >> 18:22
20

FONDACIJA SV. PETAR CETINJSKI

SPC vodi anticrnogorsku politiku

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je institucija za vođenje velikosrpske i anticrnogorske politike, koja već decenijama prisvaja ili devastira crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe, izruguje se sa tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i njenom državnom tradicijom, negira crnogorsku identitetsku posebnost, provocira konflikte u Crnoj Gori i pokušava da naruši njen unutrašnji sklad, ocijenili su iz Fondacije "Sveti Petar Cetinjski".

"Fondacija 'Sveti Petar Cetinjski', kao institucija koja je posvećena očuvanju i afirmaciji crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta, iskazuje najoštriji protest zbog kontinuirane negatorske, asimilatorske i neprijateljske politike Srpske pravoslavne crkve prema Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Iz fondacije "Sveti Petar Cetinjski" SPC ocjenjuju kao jednu od institucija za vođenje "velikosrpske i anticrnogorske politike, koja kako su kazali, već decenijama prisvaja ili devastira crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe, izruguje se sa tradicionalnim vrijednostima Crne Gore i njenom državnom tradicijom, negira crnogorsku identitetsku posebnost, provocira konflikte u Crnoj Gori i pokušava da naruši njen unutrašnji sklad".

"U duhu takvih namjera, SPC i njena eparhija u Crnoj Gori, Crnogorsko-primorska mitropolija, koristi svaku priliku da se konfrontira sa crnogorskom državom i da je predstavi zemljom u kojoj se ugrožavaju vjerska prava i slobode", kazali su iz te fondacije.

Ovoga puta, kako navode, kao povod je poslužio nacrt Zakona o vjerskim zajednicama i namjera crnogorske vlasti da novim zakonom reguliše pravni status imovine koju je SPC preuzela od Crnogorske crkve poslije 1918. godine.

"Donošenje ovog zakona, ova političko-vjerska institucija pokušavava predstaviti u javnosti kao atak na njenu imovinu, iako je poznato da SPC, kao institucija koja je stvorena tek 1920. godine, ne može biti vlasnikom imovine koja je prije toga bila u vlasništvu države Crne Gore" ocijenili su.

SPC, prema njihovim riječima, se protivi odredbama zakona kojim će se regulisati "njena privredna i profiterska djelatnost".

"U namjeri da zaštite svoje preduzetničke interese i profitne kombinacije, čelnici SPC trude se da podignu političke tenzije i da na taj način izvrše pritisak na crnogorsku vlast. Zbog toga oni koriste najprljaviji i najprimitivniji šovinistički rječnik, vrijeđajući vrijednosti i tradiciju zemlje, koju su svi njihovi prethodnici smatrali svojim uzorom", navodi se u saopštenju.

Najogoljeniji izraz takve politike prema Crnoj Gori, kako navode, predstavlja uvredljiva izjava njenog patrijarha, koji je Crnu Goru uporedio sa ustaškom NDH.

"Uporediti NDH sa Crnom Gorom, u kojoj je podignut prvi narodni ustanak u Evropi protiv fašizma, i koja najdosljednije pripada antifašističkom pokretu – od 1941. do danas, predstavlja vrhunac zlonamjernosti i političke tendencioznosti", kazali su.

Za Fondaciju "Sveti Petar Cetinjski" posebno je problematično što se, kako su kazali, prilikom iznošenja uvreda na račun Crne Gore i njenih tradicionalnih vrijednosti – od multikulturalnosti do antifašizma, čelnici SPC pozivaju na lik i djelo Svetog Petra Cetinjskog, iako, dodaju, u njegovoj ličnosti i političkom djelovanju ne mogu naći ni jedan akt koji bi bio usmjeren protiv stabilnosti i sklada crnogorske države, a posebno ne protiv crnogorskog nacionalnog identiteta.

"Nemoralno je kada se institucija koja decenijama podržava ideologiju i politiku koja je dovela do ukidanja crnogorske države i detronizacije dinastije Petrović-Njegoš, sada predstavlja njenim zaštitnikom i nasljednikom", zaključuj ese u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари20

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније