Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

11. 08. 2018. 10:40 >> 10:42
2

SVESTRANA MARIJA

Sa devet godina osvojila 70 medalja

Za devetogodišnju Mariju Simić iz Nikšića mnogi će reći da je čudo od djeteta. Uporedo sa školskim obavezama trenira džudo, gimnastiku i atletiku, a ima vremena i za bavljenje modelingom. Sa takmičenja uvijek donosi nagrade, a trenutno ima oko 70 medalja, čak 60 zlatnih.

Marija je prvo počela da trenira gimnastiku, a džudo je zavoljela uz majku koja se bavila tim sportom.

"Prvu medalju sam osvojila u Herceg Novom sa školicom sporta Talenat, kada sam imala 6 i po godina. Osjećaj je bio fenomenlan", kazala je Marija gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

Od svih sportova kojim se bavi, Marija kaže da najviše voli džudo, a dobrom organizacijom ima vremena i za gimnastiku i atletiku.

"Srijedom treniram gimnastiku i džudo, subota i nedjelja je za gimnastiku i modeling, a ponedjeljak, utorak i petak je za džudo", kaže Marija.

Pored tih obaveza, devetogodišnja djevojčica iz Nikšića nije zapostavila školu. Sad kreće u peti razed i odličan je đak.

"Najviše volim matematiku. Najveća podrška su mi djed, baba i majka", kaže Marija.

Njen trener Predrag Stanjević je istakao benifite džudoa i naveo da je UNICEF proglasio džudo za najbolji bazični sport za razvoj djece od 4 do 21 godinu.

Marija ima sve predispozicije za džudo - motoriku, kordinaciju, fleksibilnost. Prema našim procjenama, ona će raditi u nižim težinskim kategorijama. Za džudo je potrebno dosta odricanja, ali krenulo je kako treba", naveo je Stanjević.

Ističe da je džudo specifičan jer snaga nije najvažnija.

"Imate šampione i debele i male i mršave i visoke. Snaga ništa ne garantuje, tu je i psihološki momenat. Više je zastupljena tehnika. U suštini samo je rad bita, ostalo će doći na svoje", kaže Stanjević.

On kaže da nije često da neko u mlađim kategorijama osvijla medalja koliko Marija.

"Marija je imala i po pet borbi na jednom takmičenju u svojem uzrastu. Biti dominantan i osvojiti medalju nije lako. Nije riječ samo o takmičenjima u Crnoj Gori", naglašava Stanjević.

*Cijelo gostovanje Marije i njenog trenera u Jutarnjem programu pogledajte u videu ispod:

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније