Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

PR Centar [ Objavio: O.Z. ]

11. 08. 2018. 19:10   >>  18:59

NVO PRIMA

Osnivati omladinske fondove

U Crnoj Gori je potrebno osnivati omladinske fondove, kao oblik učešća mladih u kojem oni predlažu, biraju, obezbjeđuju dio sredstava i sprovode projekte shodno njihovim potrebama u lokalnoj zajednici u kojoj žive, ocijenjeno je iz nevladine organizacije (NVO) Prima.

Predstavnica NVO Prima, Jelena Jovanović, je povodom 12. avgusta Međunarodnog dana mladih, kazala da mladi pokreću promjene na različitim poljima i mijenjaju pravac u kome se svijet razvija, a na to, kako je dodala, značajno utiču ljudi i sredine u kojima mladi žive, uključujući njihove roditelje, nastavnike, civilni sektor i donosioce odluka.

"Većina mladih nažalost nije u dovoljnoj mjeri uključena u društveni život, jer izostaju stimulansi koji bi ih ohrabrili na aktivno učešće, kao i sadržaji koji su prilagođeni njihovim potrebama i interesovanjima", rekla je Jovanović.

Međunarodni dan mladih je, kako je kazala, još jedan dan kada Prima ističe da je za djelovanje mladih važno kreirati adekvatne politike, na osnovu istraživanja o njihovim potrebama.

"Rezultati istraživanja koje sprovodimo u okviru projekta „Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“, pokazuju zabrinjavajuće podatke da je u Crnoj Gori 28,8 odsto mladih nezaposleno i samim tim je njihovo pravo na rad ugroženo. Takođe, preko 70 odsto mladih, nakon završenog školovanja, traži posao duže od dvije godine, tako da se njihove vještine i znanja, koja su neophodna za rad, znatno umanjuju", navela je Jovanović.

Nemogućnost mladih da rade, kako je pojasnila, ugrožava njihovo pravo na dostojanstven i ekonomski samostalan život zbog čega, kako je dodala, bivaju prinuđeni da odu iz zemlje u potrazi za zaposlenjem.

"Velika prepreka pri zapošljavanju je i to što mladi nisu u dovoljnoj mjeri uključeni u programe neformalnog obrazovanja, čemu doprinosi i neadekvatno informisanje, ali i činjenica da neformalno obrazovanje u Crnoj Gori nije vrednovano na pravi način", objasnila je Jovanović.

Ona je istakla da su znatno ugrožena i izostavljena prava mladih iz manjinskih i marginalizovanih grupa.

Jovanović je kazala da Prima u kontinuitetu radi na osnaživanju mladih i kreiranju sigurnog prostora za njihovo djelovanje, navodeći da je u toku četvorogodišnji projekat "Omladinski fondovi za Zapadni Balkan i Tursku“", kroz koji "ohrabrujemo mlade da aktivno učestvuju u socijalnom, ekonomskom i političkom životu".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније