Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Mina [ Objavio: O.Z. ]

11. 08. 2018. 18:03 >> 17:47

ZBOG GODIŠNJIH ODMORA

Smanjen broj davalaca krvi tokom ljeta

Broj davalaca krvi u Crnoj Gori značajno je smanjen tokom ljeta, najviše usled godišnjih odmora, ali potreba za transfuziološkom potporom ne jenjava, saopoštili su iz Zavoda za transfuziju krvi.

Zavod je u prvih šest mjeseci ove godine, sa partnerima, organizovao 103 akcije dobrovoljnog davanja, u kojima je prikupljeno 2.352 jedinice krvi.

„U istom periodu registrovali smo i 1.691 donaciju krvi od samoinicijativnih dobrovoljnih davalaca, što je za veliku pohvalu”, rekli su iz Zavoda agenciji Mina.

Kako su naveli, razvoj dobrovoljnog davalaštva krvi u Crnoj Gori već nekoliko godina ide uzlaznom putanjom, i u Zavodu su zadovoljni da je sve više kolektiva i pojedinaca koji uviđaju značaj obezbijeđivanja pravovremenih zaliha krvi i poštovanja jednog od osnovnih principa obezbjeđivanja krvi – da krv čeka pacijenta, a ne pacijent krv.

Na pitanje da li teško akcije realizovati tokom ljetnje sezone i da li imaju problema sa količinama krvi, iz Zavoda su kazali da je period ljeta posebno izazovan za svaku transfuziološku službu.

„Broj davalac krvi značajno je smanjen, najviše usljed godišnjih odmora, dok, sa druge strane, potreba za transfuziološkom potporom ne jenjava“, rekli su iz te ustanove.

Pored standardnih operativnih programa, kako su dodali, tokom ljeta je povećan broj saobraćajnih traumatizama, što može uticati na stanje zaliha krvi i krvnih derivata.

Iz Zavoda ističu da se broj dobrovoljnih donacija krvi konstantno povećava, i da je u odnosu na nekoliko godina ranije, kada je udio donacija dobrovoljnih davalaca bio oko 20 odsto, trenutno taj procenat blizu 50 odsto.

„Budući da je procenat razvoja davalaštva krvi na kraju prošle godine bio 2,9 odsto, a da su preporeuke Svjetske zdravstvene organizacije da on bude četiri odsto, jasno je da nam predstoji još dosta posla“, rekli su iz Zavoda.

Oni su ukazali na česte apele za određenom krvnom grupom na društvenim mrežama ili putem onlajn medija, čiji autor nije Zavod. Kako su dodali, apele šalju porodice ili poznanici pacijenata koji se liječe u zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori, uglavnom bez prethodne konsultacije sa Zavodom.

„U prošlosti su ovakvi apeli izazivali određene probleme sa zalihama, jer bi u jednom trenutku za određenog pacijenta došao veliki broj građana iste krvne grupe, iako za njegovo zbrinjavanje nije bilo potrebe za tolikim brojem davalaca“, istakli su iz Zavoda.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније