Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

13. 08. 2018. 07:05   >>  06:55

JEZIK JEDINA PREPREKA

Kinezi na Mateševu dobre komšije

Autoput, Crna Gora trebalo bi da dobije do kraja sljedeće godine. Oni koji žive pored gradilišta polako se navikavaju na ono što sa sobom nosi. Mještani okolnih sela nemaju zamjerke na njihove komšije, kineske radnike. Kažu da se svako bavi svojim poslom dok je jezička barijera uglavnom prepreka za komunikaciju.

Iz dvorišta u Mateševu Ksenija Popović svakodnevno prati kako napreduju radovi na autoputu. Seosku tišinu remete kamioni i šleperi koji prolaze tik uz kuću. Pomirila se Ksenija da tako mora biti na najvećem gradilištu u Crnoj Gori.

"Prašina, nekad rade i treću smjenu po noći, mašine kad nađu trese se kuća ali šta ćeš, moraš sve podnijet", kazala je Senka.

Na autoputu radi više od hiljadu kineskih radnika. I oni cirkulišu kroz selo. Ksenija kaže da su kulturni i gotovo neprimjetni.

"Skoro je sve isto oni svoga posla mi svoga i ništa nema. Baš su, zimi ponekad se jave, djeci pišu na telelefon, ja ne umijem da se sporazumijem bez zdravo, zdravo", kazala je Senka.

U kampu nedaleko od Ksenije živi i radi Čen. Nemaju mnogo slobodnog vremena za opuštanje. Ipak je naučio neke riječi crnogorskog.

"Zdravo, kako ste, ćao, doviđenja i neke jednostavne riječi i malo sjutra".

Čen kaže da je u našoj zemlji zavolio domaću kafu, a kaže zavidi crnogorcima kako provode slobodno vrijeme.

"Došli smo da radimo i teško nam je da se opustimo kao mještani, jer naše porodice su daleko pa ponekad samo radimo i radimo. Neki od nas nijesu išli dvije tri godine da vide porodice u Kini. Ponekad je to veoma teško", kazao je radnik u administraciji kompanije CRBC, Čen Ši.

Voljela bi Ksenija da ponekad svrate i popiju kafu. Kaže za poštovanje koliko neumorno rade.

"Sin ih je nudio sok oni neće. Rade, i oni su od krvi i mesa, došli su sa kraja svijeta da zarade, baš neće da uzmu ili se boje", kazala je Ksenija.

Još samo godinu, očekuje i Ksenija trajaće radovi i otići ce Kinezi porodicama, a za sobom u njenom komšiluku ostaviti istorijsku građevinu.


Marija Radulović, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније