Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

13. 08. 2018. 08:50 >> 08:29

IZMJENE ZAKONA

Bezbjednost u sudnicama da čuva sudska policija

Izmjenama Zakona o sudovima, koje će inicirati Vrhovni sud, predviđeno je da mir i bezbjednosti u sudnicama obezbjeđuje isključivo sudska policija, a ne službenici Uprave policije i zaposleni u firmama čija je djelatnost zaštita objekata.

Predlog da Služba sudskog obezbjeđenja funkcioniše u svim sudovima, bez izuzetka, razlikuje se od važećeg rješenja, odnosno odluke Vrhovnog suda da se kao njegova organizaciona jedinica formira Služba obezbeđenja za sve sudove, osim za Vrhovni, Apelacioni i više sudove u Podgorici i Bijelom Polju, pišu Dnevne novine.

“Odluka je donijeta s obzirom da je u to vrijeme bila prisutna orijentacija da poslove obezbjeđenja za ove sudove nastave da vrše pripadnici policije, imajući u vidu stepen povećanog rizika kada je u pitanju rad ovih sudova”, navedeno je u odgovoru Vrhovnog suda dostavljenom tom listu.

Izmjenama Zakona biće predloženo da prava i dužnosti pripadnika Službe sudskog obezbjeđenja budu izjednačena sa pravima i obavezama pripadnika policije, uključujući i beneficirani radni staž.

Izmjenama treba propisati da poslove obezbjeđenja može isključivo obavljati Služba sudskog obezbjeđenja i to za sve sudove, te da pripadnici ove službe imaju prava i dužnosti kao i pripadnici Uprave policije.

„Time će se steći uslovi da se na poslove sudskog obezbjeđenja angažuju lica koja će profesionalno i odgovorno obavljati dužnosti, primjereno stepenu rizika koji se vezuju za rad sudova”, navode u Vrhovnom sudu.

Ističu da je u međuvremenu pribavljen predlog modaliteta funkcionisanja Službe obezbjeđenja, prema kome za poslove obezbjeđenja u svim sudovima treba angažovati oko 100 osoba.

Iz Vrhovnog suda zatraženo je od Ministarstva rada i socijalnog staranja da u skladu sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju pokrene proceduru donošenja akta kojim će se utvrditi da se za poslove u Službi obezbjeđenja staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније