Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ Dnevne novine ]

14. 08. 2018. 07:37 >> 07:53
5

SVESKE 15+

Ilustracije neprimjerene, roditelji zabrinuti

Kompropitujuće ilustracije na sveskama, hrvatskog karikaturiste Nika Titanika, uznemirile su javnost u regionu, a od nedavno i crnogorske roditelje. Iz Udruženja roditelji naglašavaju da se njihova prodaja teško može zabraniti, ali je ključno ključno da roditelji skrenu pažnju svojoj djeci da takve i slične proizvode ne treba kupovati i koristiti.

Starlete, političari, kao i razne pop zvijezde u vrlo izazovnim i kompromitujućim pozama i situacijama, “krase” korice svesaka koje se od nedavno mogu kupiti i u pojedinim podgoričkim knjižarama.

Riječ je o karikaturama koje bi trebalo da budu zabavnog karaktera, međutim, mnogi roditelji ih smatraju krajnje neprimjerenim, te vjeruju da djeci prenose pogrešne vrijednosti i da im mjesto nije u školi.

Autor karikatura je proslavljeni hrvatski karikaturist Nik Titanik koji je za RTL izjavio da se “od muve pravi slon”. Sveske imaju oznaku da su neprimjerene za djecu mlađu od 15 godina, a proizvođač kaže da im je cilj bio da budu smiješne mladima i da za njih postoji veliko interesovanje.

Međutim, roditelji nijesu previše oduševljeni ovim proizvodom. U vrijeme kupovine i perioda pripreme za predstojeću školsku godinu, smatraju da se takvi sadržaji ne smiju naći u domaćim knjižarama.

Izvršna direktorica Udruženja roditelji Kristina Mihailović za Dnevne novine kaže da je prodaju takvih sadržaja nemoguće kontrolisati, te da ih je u posljednje vrijeme sve više.

"Postali su svakodnevica. Mi kao odrasli ih namećemo djeci kao potpuno normalne, ne reagujemo i one vremenom postaju normalne. Negdje su se samo nadovezale i uklopile u mnoge stvari koje su potpuno pogrešne i čini se da ih ne primjećujemo dovoljno, a i kada ih primijetimo, ne reagujemo dovoljno da bismo to promijenili", navodi Mihailović.

Sveska koja na sebi ima oznaku 15 +, primjećuje ona, vrlo je čudna, u najmanju ruku.

“S druge strane, ko god da je na njoj, starleta ili neko drugi, takva vrsta sadržaja teško može da bude primjerena za djecu. Može nekome da bude smiješna, simpatična. Čitali smo obrazloženje osobe koja je to radila, da je poruka humoristična, sve je to u redu, ali što se tiče edukativne poruke djeci, teško da je možemo tako tumačiti. Sve je jasno šta se htjelo reći i poručiti takvom vrstom sadržaja, za nekog drugog, ali za djecu teško može biti prikladno, da se nosi u školu i da to bude nešto što će oni da koriste”, ističe Mihailović.

Ona napominje da ovo nije prvi slučaj koji su roditelji prijavili, te da se sve češće žale na slične sadržaje putem društvenih mreža.

Mihailović kaže da se u posljednje vrijeme roditelji sve češće žale i na igračke koje su neprimjerene za uzrast djeteta.

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније