Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

02. 08. 2013. 19:42 >> 19:42
3

REAGOVANJE

Latković: Izvršen atentat na Ustavni sud

Ustavnim izmjenama koje predviđaju da se sudije Ustavnog suda biraju u parlamentu dvotrećinskom većinom, gubi se samostalnost i nezavisnost tog suda i on se stavlja pod direktan uticaj Skupštine, smatra sudija Ustavnog suda Miodrag Latković.

Ustavnim izmjenama, koje su usvojene u parlamentu, predviđeno je da Ustavni sud ima sedam sudija, koji se biraju na period od 12 godina.

Njih, kako je predviđeno, bira i razrješava parlament-dvoje sudija na predlog predsjednika Crne Gore, a pet na predlog nadležnog radnog tijela Skupštine, po raspisanom javnom pozivu, koji predlagači sprovode.

“U Skupštini Crne Gore izvršen je atentat na Ustavni sud. Egzekucija je izvršena javno, a egzekutori su poslanici uz saučesništvo pojedinih specijalizovanih, domaćih i stranih organizovanih kriminalnih grupa“, kaže se u saopštenju Latkovića, dostavljenom agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, stepen svijesti izvršilaca kretao se od uračunljivosti, preko smanjene uračunljivosti, do potpune neuračunljivosti. 

“Djelo je izvršeno s umišljajem, eventualnim umišljajem, iz nehata, a većina poslanika postupala je u krajnjoj nuždi i samoodbrani“, smatra Latković.

On je naveo da „atentat“ nije nikog iznenadio, jer je, kako je kazao, duže vremena pripreman i najavljivan.

“Prijetnjama predsjednika Skupštine i njegovih trabanata, atakovanjem na dignitet i kredibilitet sudija, neprimjerenim komentarima na odluke Suda, lijepljenjem potjernica sa fotografijama sudija, raznim performansima i drugim. Sve to rađeno je u namjeri stvaranja percepcije u javnosti o nužnosti i opravdanosti „atentata““, kaže se u saopštenju Latkovića.

Latković je ocijenio da su „atentatori“ krivično neodgovorni – „oni neuračunljivi zbog neuračunljivosti, a ovi drugi zbog imuniteta koji ih oslobađa krivičnog gonjenja“.

“Motiva za „atentat“ je više, ali očit je, osnovni, gubljenje samostalnosti i nezavisnosti Ustavnog suda i njegovo stavljanje pod direktan uticaj Skupštine, a evidentan je i slabljenje pozicije predsjednika Crne Gore, kojeg bi ubuduće Skupština, uvijek kada to procijeni, preko svog amandmanskog Ustavnog suda, bila u mogućnosti da razriješi“, ukazao je Latković.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније