Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 08. 2018. 14:30   >>  14:29

VRANEŠKA DOLINA

Nevrijeme oštetilo kuće i seosku infrastrukturu

Jako nevrijeme koje je sinoć zahvatilo područje Vraneške doline značajno je oštetilo seosku infrastrukturu, bujice su kratko vrijeme začepile propuste i korita pa su se velike količine zemlje i kamena našle i na regionalnom putu Slijepač most-Pljevlja.

Za samo sat vremena seoski potoci su se pretvorili u ogromne bujice koje su nosile sve pred sobom.

Iz starih i tek formiranih korita voda, sa svim ostalim materijalom, se izlivala na okolna imanja i tako plavila vrtove i nepokošene livade.

Mještani su mašinAma i ljudstvom pokušali da odbrane puteve, no, zbog brzine kojom se sve dešavalo nijesu uspjeli da ukrote pomahnitale seoske i planinske potoke, tako da su neki od njih završili u više pomoćnih objekata i kuća. Dok pokušavaju da uklanjaju posljedice, bar tamo gdje mogu, mještani kažu da nije bilo vremena za ozbiljniju reakciju.

To se sve izdešavlo za petnaestak minuta, poslije toga samo su se ređale posljedice, bujice su nadolazile sa svih strana noseći mulj, kamen, grane i sve što im se našlo na putu. Velike štete pretrpjeli su Rade Joksimović i Mikan Zeković kojima je voda ušla u kuće, štale i garaže, kazao je Radiju Crne Gore, predsjednik Mjesne zajednice Pavino Polje, Slobodan Leković.

"Najviše su oštećeni putevi prema Gajinama, Žuberu uz Bijeli potok i Rajovićima, tako da su ti pravci u prekidu. Bujice su osim na imanja i okolne objekte završavale i na regionalni put Slijepač most-Pljevlja. Tako su kod kuća Joksimovića nanijete velike naslage koje se i sada nalaze na ovoj važnoj saobraćajnici", kaže Leković.

On poziva službe koje su nadležen za održavanje regionalnog puta da očiste šahte i propuste kako voda sa asfalta nebi išla na okolna imanja.

Uništeni su i usjevi, plastenici i godišnja zarada mnogih poljoprivrednika. Stradale su i glavne seoske saobraćajnice prema Pisanoj jeli, Sokocu i Lijesci ali i putevi koji su nagnuti, na kojima je "đavo je sve ponio", njima se ne može kolima, kaže osamdesetsedmogodišnji Dragomir Bošković, iz Tomaševa.

"Nijesmo uspjeli da razmaknemo kanale, jer se sve dogodilo isuviše brzo. Bujice su se pojavljivale niotkud i iznenada, oni koji su bili u kućama nijesu bili ni svjesni šta se dešava vani. Premda je većina kanala, koje smo proljetos uradili, bila u solidnom stanju nijesu mogli da prime toliku količinu vode i svega ostalog, pa je nanos završio na imanjima, priča Sreten Brajković iz Muslića.

Predsjednici mjesnih zajednica Tomaševo i Pavino Polje, kažu da su obavijestili nadležne opštinske službe te očekuju pomoć u saniranju posljedica nevremena.

 

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније