Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

17. 08. 2018. 13:03   >>  12:46

IJZ SAOPŠTIO

Od zaraznih bolesti u julu oboljelo 314 osoba

Institutu za javno zdravlje (IJZ) Crne Gore u julu je prijavljeno 314 osoba oboljelih od neke od zaraznih bolesti, koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Iz IJZ je saopšteno da ako se uzmu u obzir i akutne respiratorne infekcije, od kojih je oboljelo 3207 osoba, diferencirani i nediferencirani oblici gripa, od kojih je bolovalo šest osoba, ukupno je prijavljeno 3.527 oboljelih.

"Stopa incidencije zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 50,6 na sto hiljada stanovnika, što je za četiri odsto niža vrijednost u odnosu na stopu incidencije iz juna i za približno četiri odsto veća vrijednost od stope incidencije iz jula prošle godine", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, stopa incidencije za ovaj mjesec iznosi 568,8 na sto hiljada stanovnika, ako se računaju i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa,

Iz Instituta su naveli da su zdravstvene ustanove iz 19 opština prijavile obolijevanja od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju.

Prema njihovim riječima, najveći broj oboljelih registrovan od varičele, 137 osoba, akutnog enterokolitisa, 44, skabijesa, 21, streptokoknog tonzilofaringitisa 16 i infektivne mononukleoze i salmoneloza po 15 osoba.

"Tih šest oboljenja čine 79 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti", precizira se u saopštenju.

Iz IJZ su rekli da su u julu, u odnosu na put prenosa, dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 58,6 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti sa 27,4 odsto i parazitarne bolesti sa 9,2 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније