Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

18. 08. 2018. 10:50 >> 10:31

LUKŠIĆ NAJAVIO

Senzorima protiv brze vožnje u zalivu

Uprava pomorske sigurnosti učiniće sve plovidba u našim vodama bude bezbijedna i sigurna, poručio je načelnik Odjeljanja za nazdor i kontrolu pomorskog saobraćaja Žarko Lukšić.

On je saopštio da Uprava planira i instalaciju dodatnih senzora na ulazu u hercegnovski zaliv i kroz Verige, kako bi detektovali sva plovila i tada će vjerovatno, prema njegovom uvjerenju, probleme suzbiti do kraja.

Lukšić je za Radio Herceg Novi kazao da se u Upravi pomorske sigurnosti Bar u okviru Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore, vode se intezivne aktivnosti u cilju uspostavljanja kontrole na moru.

“Uprava je u skladu sa širokim nadležnostima imala mnogo više posla u odnosu na prethodne godine, s obzirom na nepovoljne vremenske uslove za nautičare”, kazao je Lukšić za RHN.

Podsjetio je na slučajeve u Buljarici, dvije velike pomorske nezgode na otvorenom moru kod Ulcinja, u zalivu Trašte i druge.

“Uprava je zajedno sa Inspekcijom sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe Lučke kapetanije Kotor preuzela sve aktivnosti, koje se tiču smanjenja tih rizika”, kazao je Lukšić.

On je naveo da je goruće pitanje, brza vožnja plovila u Bokokotoriskom zalivu.

“Od kraja jula se odvija intezivan saobraćaj u Bokokotorskom zalivu intezivan saobraćaj, kada naš sistem detektuje razna plovila. Goruće pitanje je brza vožnja skutera i glisera, koji neprimjereno voze u hercegnovskom, kumborskom, tivatskom tjesnacu. Uprava sve to detektuje radarskim sistemom i proslijeđuje inspekciji bezbjednosti i sigurnosti pomorske plovidbe iz Kotora”, objasnio je Lukšić.

Fali inspektora

U Bokokotorskom zalivu gdje su specifični uzani tjesnaci, brzina je ograničena na 10 čvorova, a 6 čvorova u tjesnacima Kumbor i Verige, približavanje plovila je ograničeno na 200 m od obale.

“Uprava i inspekcija Lučke Kapetanije imaju velik posao,širok spektar nadležnosti. U Lučkoj Kapetaniji Kotor zaposlena su samo dva inspektora. Oni nisu u stanju sami da obave posao po svakodnevnim prijavama. Ministarstvo saobraćaja i pomorstva će učiniti dodatne napore da obuči i zaposli tzv. junior inspektore, kako bi se što bolje vršio inspekcijski nadzor. I kupači moraju da vode računa o pravilima shodno zakonu sigurnosti pomorske plovidbe. Postoje kazne i za njih”, upozorio je Lukšić.

Kupači ne smiju da plivaju izvan ograđenog dijela plaže tzv. bova, a tamo gdje je neograđeno, gdje je prirodno kupalište dozvoljeno je kupanje na 150 metara od obale. Približavanje plovila je zabranjeno na 50 m od bova, odnosno, 200 m od obale.

“Svjedoci smo da se ne poštuju pravila, da je teško te brze skutere i glisere detektovati i pravovremeno reagovati. Ministarstvo i Uprava će učiniti sve da bude bolje da se zakon poštuje”, ukazao je Lukšić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније