Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: O.Z. ]

20. 08. 2018. 15:46 >> 15:57
2

ĐUKANOVIĆ

Kurban bajram podsjeća na vrijednosti suživota i podrške

Kurban bajram podsjeća na vrijednosti suživota, uzajamne podrške i zajedništva, duboko utkanih u Islamu, ocvjernicima islamske vjeroispovijesti uputili su i premijer Duško Marković, predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović i ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka.

On je reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i građanima islamske vjeroispovjesti čestitao Kurban bajram.

"Dok širom svijeta, izazovna vremena, na test stavljaju humanost, multietničnost i multikonfesionalnost, s ponosom možemo reći da je sklad koji smo godinama gradili u Crnoj Gori, uprkos velikim iskušenjima koja su pogađala cijeli region, bio primjer za sve ostale", navodi se u čestitki Đukanovića.

On je poželio da današnji praznik bude prilika za dalju afirmaciju tih vrijednosti.

"Uvjeren sam da ćemo i u vremenu pred nama, na temelju izgrađenog, zajedno doprinijeti daljoj integraciji Crne Gore i regiona u savremeno evropsko društvo, poboljšanju kvaliteta života građana i promociji Crne Gore u svijetu", zaključio je Đukanović.

Marković: Podsticati povjerenje i uvažavanje

Predsjednik Vlade Duško Marković čestitao je u ime Vlade i u svoje ime reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i građanima islamske vjeroispovijesti Kurban-bajram sa željom da veliki praznik provedu slaveći život i podstičući povjerenje i uvažavanje među ljudima.

"I ovom prilikom s ponosom podsjećam da smo na temeljima međuvjerskog i međunacionalnog sklada, izgradili nezavisnu i evro-atlantsku Crnu Goru, koja je vjekovima bila siguran dom za sve dobronamjerne ljude. Uvjeren sam da je i u vremenima koja su stavljala na iskušenje Crnu Goru, naše povjerenje jednih u druge, dakle u prijatelje i komšije, snažno doprinosilo očuvanju mira i suživota", navodi se u bajramskoj čestitki Markovića upućenoj reisu Fejziću.

Stoga i danas, kako je naveo, kada je Crna Gora na stabilnom putu razvoja i napretka, svojim djelima treba da ostanemo primjer zemlje u kojoj su unutrašnja stabilnost i sklad osigurali bolji život svake porodice i svakog pojedinca.

"Uvaženi reise, neka blagi bajramski dani nadahnu vjernike da u duhu jedinstva i dobročinstva doprinosimo našoj zajedničkoj kući Crnoj Gori", zaključuje čestitku predsjednik Vlade.

Kurban bajram doprinosi uzajamnom povjerenju

Muslimanski radosni praznik Kurban bajram šireći ljubav i vjeru u čovjeka i budućnost, snažno doprinosi uzajamnom povjerenju između ljudi, a pogotovu u multietničkim, multikonfesionalnim i multikulturalnim sredinama kao što je Crna Gora, naveo je u čestitki predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović.

Brajović je čestitao Kurban bajram reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću i svim građanima muslimanske vjeroispovijesti

"U moru izazova kojima su naši prostori bili izloženi kroz burnu istoriju, narodi u Crnoj Gori su izvukli pouke i okrenuli se suživotu različitosti kao najboljem mogućem obrascu za afirmaciju plemenitosti, poštovanja i solidarnosti, što su i vrijednosti kojima nas uči veliki praznik Kurban bajram", naveo je Brajović.

Predsjednik parlamenta je uvjeren da je crnogorsko društvo zrelo da odgovori svim pitanjima "koja nam neumitno postavljaju nova vremena i dileme".

"Prije svega njegujući izvorne vrijednosti i postulate kojima su zadojene naše porodice i narodi, a što je kao zapovijest zapisano u starim knjigama i predanjima na koje nas podsjećaju i uče praznici kao što je Kurban bajram. Uz želju da radosni praznik u ljudima probudi dobročinstvo, plemenitost i jednakost svim građanima islamske vjeroispovijesti čestitam Kurban bajram", navodi se u Brajovićevoj čestitki povodom Kurban bajrama.

Zenka: Pokazati saosjećanje i razumijevanje

Povodom najvećeg islamskog praznika Kurban Bajrama u svoje i ime Ministarstva za ljudska i manjinska prava, čestitke Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu Fejziću, starješinstvu i pripadnicima/ama islamske vjere upitio je minsitar Mehmed Zenka.

"Neka vam mubarek dani Kurban Bajrama podare zdravlje i radost, da ga proslavite u molitvi, u krugu porodice, prijatelja i komšija. Najveći i najljepši poklon od Boga je porodica, zato je nemojte zanemariti u ovim bajramskim danima. Simbolika Kurban Bajrama se ogleda u žrtvovanju i darivanju. Neka vjernici, u duhu najboljih islamskih vrijednosti, sa bližnjima i komšijama ne podijele samo bogatu trpezu, već daruju plemenitost i pokažu saosjećanje i razumijevanje prema svim ljudima, naročito prema onima koji su u nevolji i kojima je potrebna naša ljubav i lijepa riječ", naveo je Zenka.

On je kazao da smo dio društva koje prožima prijateljstvo i poštovanje različitih religija, društva kojem nikada nije nedostajalo humanosti, razumijevanja i svijesti o poštovanju bližnjeg.

"Želim da bajramske vrijednosti vjernicima/ama islamske vjere srca ispune toplinom, molitvom, mirom i dobrotom, njihove domove radošću i iskrenim ljudima, i da iste budu podsticaj daljem jačanju povjerenja i saradnje među ljudima. Neka se Kurban Bajram proslavi dostojanstveno i u duhu Islama", dodao je ministar za ljudska i manjinska prava.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније