Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

20. 08. 2018. 16:33 >> 16:16

POVODOM ZAKONA O RADU

Protest sjutra bez SSCG i USSCG

Članovi Sindikalne organizacije ZIKS-a, Strukovnog odbora spasilaca-vatrogasaca, uz podršku Sindikata uprave i pravosuđa, protestovaće sjutra u ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja. Traže da se njihovi zahtjevi uvrste u nacrt izmjena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Sjutra, ipak, ovi sindikalci neće imati podršku Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata. Pokušali smo da saznamo i zašto.

Predsjednik Sidnikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević očekuje da će protestu u Podgorici prisustvovati veliki broj radnika.

"Prvenstveno vatrogasaca, zatvorskih policajaca, policajaca, kolega vojnika i naravno svih radnika Crne Gore", kazao je predsjednik Sindikata uprav ei pravosuđa, Nenad Rakočević.

Rakočević i kolege, između ostalog, za protest nemaju podršku Sindikata uprave policije i dijela vatrogasaca, ali ni sindikalnih centrala - Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata.

"Unija slobodnih sindikata CG neće sjutra biti na protestu", kazao je generalni sekretar USSCG, Srđa Keković.

"Sjutra nećete biti na protestu 'ne'", kazao je generalni sekretar SSCG, Duško Zarubica.

Čelnici dvije najveće sindikalne organizacije objašnjavaju da ne podržavaju protest jer su potpisali protokol o saradnji i strategiju kojom su već planirali određene aktivnosti, te da članstvo još nijesu upoznali sa izmjenama zakona.

"Sve akcije će se odvijati sinhronizovano, tj. uz saglasnost i organizaciji dvije centrale reprezentativne, Savez sindikata i Unija slobodnih sindikata koje su potpisnice ovog protokola, a nijesu učestvovale u organizaciji ovog skupa, neće učestvovati", kazao je Zarubica.

"Strategija podrazumijeva jedinstvene zahtjeve koje smo već ispostavili, ali i jedinstven nastup kako prema institucijama sistema, tako i prema javnosti. Zašto kolege iz Sindikata iz uprave i pravosuđa organiziju protest usred avgusta kada smo ih upozorili da treba zajednički da nastupamo ", dodao je Keković.

Sa druge strane, Rakočević objašnjava da njihov protest samo može da pomogne zajedničkoj borbi.

"Ovaj protest sjutra, eventualno još neki ukoliko bude u režiji vatrogasaca i policajaca pod pokroviteljstvom SUP je ustvari jedan dodatan inpuls ovoj zajedničkoj priči Saveza i Unije prema zajedničkom problemu", kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa, Nenad Rakočević.

Prvi čovjek Unije slobodnih sindikata ne odbacuje organizovanje protesta ili generalnog štrajka u oktobru, ukoliko njihovi zahtjevi i aktivnosti ne bi dali razultat.

"Mi ćemo završiti tribine i vidjeti kakvo je raspooloženje. Najvjerovatnije ćemo u međuvremenu skupljati potpise za ovu inicijativu, tako da će polovinom septembra biti jasno da li ćemo se zadržati na ovoj inicijativi za raspisivanje državnog referenduma po ovom pitanju ili ćemo to ujedno upakovati sa još nekim vidom sidnikalne aktivnosti", kazao je Keković.

Radna grupa koja je radila na izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju završila je posao, a slijede javne rasprave. Jedna od najvećih promjena, koja je ušla u nacrt izmjena zakona, jeste da bismo u penziju mogli da idemo tek kada napunimo 65 godina, ali ujedno i 40 godina radnog staža.

Nemanja Živaljević, TVCG

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније