Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

21. 08. 2018. 14:59 >> 15:26
3

ASK

"Predstava za javnost Ćalović Marković"

Usmena rasprava u procesu protiv izvršne direktorice MANS-a u Agenciji za sprječavanje korupcije nije održana, jer je Vanja Ćalović Marković odbila da odgovara na pitanja službenika bez prisustva medija. Ona je novinarima saopštila da taj postupak ASK-a tumači kao način da, "sakriju da nemaju dokaze za ono što joj stavljaju na teret". Reagovali su iz Agencije za sprječavanje korupcije. Oni su saopštili da se Marković Ćalović pojavila sa predstavnicima medija, što je u suprotnosti sa Zakonom o sprječavanju korupcije. "To je samo još jedna predstava za javnost", saopštili su iz ASK.

Iz Agencije su se obratili saopštenjem.

"U odnosu na okolnosti i dokaze koje je Ćalović Marković dostavila Upravnom sudu, a koje je trebalo da dostavi i Agenciji, kao i zbog niza netačno saopštenih podataka ukazujemo da je:

Agencija, nakon prijema presude Upravnog suda U. br 3789/17 primljene 07. avgusta 2018. godine uputila dva poziva za izjašnjenje o dokazima Vanji Ćalović Marković i to 10. avgusta i 13. avgusta 2018. godine.

Podsjećamo da u skladu sa odredbama Zakona o opštem upravnom postupku Agencija je dužna da u roku od 30 dana donese novu odluku, a to podrazumijeva i izjašnjenje stranke Vanje Ćalović Marković, kako bi bila donešena odluka i postupljeno po nalogu suda," navodi se na sajtu ASK.

"Na prvi poziv dostavljen je odgovor punomoćnika Vanje Ćalović Marković da nijesu u mogućnosti da se odazovu pozivu, nakon čega je Agencija punomoćniku uputila drugi poziv sa tačno preciziranim navodima na koje dokaze treba da se izjasni u odnosu na nejasnoće na koje je ukazao Upravni sud za 21. avgust 2018. godine."

U vezi sa navodima da Agencija nije dozvolila prisustvo javnosti, iz Agencije su napomenuli da je postupak podrazumijevao izvođenje dokaza o prihodima Ćalović Marković:

"Ističemo da se pojavila sa punomoćnikom i predstavnicima medija, što je u suprotnosti sa članom 30 stav 5 Zakona o sprječavanju korupcije, kojim je propisano da postupak provjere podataka iz Izvještaja nije dostupan za javnost, dok je članom 101 istog zakona propisana javnost rada Agencije i istim je navedeno da Agencija o svom radu obavještava javnost putem saopštenja, objavljivanjem svojih odluka na svojoj internet stranici ili na drugi način.

Pripremljeni scenario i istovremeno dostavljanje pisanog izjašnjenja punomoćnika stranke i izbjegavanje punomoćnika i stranke da daju izjavu pred ovlašćenim službenikom Agencije, očigledno ukazuje da je ovo samo još jedna predstava za javnost gospođe Vanje Ćalović Marković, kojom se želi izbjeći ispunjavanje obaveza u skladu sa pravilima postupka pred Agencijom i izjašnjenje o dokazima koje posjeduje Agencija o sukobu interesa," navodi se u saopštenju koje stoji na sajtu ASK.

"Nemoguće je demantovati postojanje sukoba interesa u ovom slučaju, jer 2 364 podnesenih prijava, koje su kao neosnovane i neargumentovane odbijene od strane Upravnog suda, ne može biti rad u javnom interesu, već se radi isključivo o privatnom interesu, što je direktno kršenje članova 7 i 8 Zakona o sprječavanje korupcije, pa svi javni funkcioneri moraju biti svjesni obaveza, zabrana i ograničenja, posebno u situacijama kada u organima, službama i institucijama vrše upravljačka prava, kao što je u slučaju Vanje Ćalović Marković.

S tim u vezi, Agencija će nastaviti sa neselektivnom primjenom zakona u odnosu na sve javne funkcionere, bez obzira o kom javnom funkcioneru je riječ i koju funkciju obavlja, pa će i u predmetu Vanje Ćalović Marković cijeniti pisano izjašnjenje i dokaze u skladu sa isključivom nadležnošću utvrđivanja postojanja sukoba interesa i mjera za njegovo sprječavanje i u najkraćem roku donijeti novu odluku i obavijestiti javnost," naveli su iz ASK.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније