Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavila: J.B.Č. ]

21. 08. 2018. 17:52 >> 17:35
5

OD FCJK

Perović predložen za Nagradu oslobođenja Nikšića

Fakultet za crnogorski jezik i književnost (FCJK) predložio je prof. dr Milenka Perovića za Nagradu oslobođenja Nikšića za 2018.

Kako navode iz FCJK nama su u Crnoj Gori osobito dragocjeni Perovićevi istrajni napori da se afirmiše i učvrsti svijest o identitetu crnogorskoga jezika, tradicije i kulture.

"Veliki je njegov doprinos u procesu standardizacije crnogorskoga jezika, izradi standardološke literature i osnivanju Fakulteta za crnogorski jezik i književnost. Kao predsjednik Ekspertske komisije (zajedno s Josipom Silićem i Ljudmilom Vasiljevom) posebnu je zaslugu u istoriji montenegristike stekao potpisivanjem prvoga pravopisa i gramatike crnogorskoga jezika", kazali su iz FCJK.

Podsjećaju da je za ukupni doprinos montenegristici profesor Perović nagrađen 2017. godine Poveljom Fakulteta za crnogorski jezik i književnost.

"Ove godine objavljena je Perovićeva knjiga Studije iz filozofije jezika. Knjiga je prva takva studija u Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Perović je rođen je u Vrbasu 14.11.1950. godine a potiče iz Mačavara, Banjani, odakle su se njegovi roditelji preselili u Vojvodinu nakon Drugoga svjetskog rata.

Živi na relaciji Novi Sad − Nikšić.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније