Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

23. 08. 2018. 12:31   >>  12:19 1

CGO PORUČUJE

Moramo se sjećati žrtava totalitarnih režima

Povodom 23. avgusta – Evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u 20. vijeku, Centar za građansko obrazovanje (CGO) odaje poštovanje žrtvama teškog kršenja ljudskih prava u ovim režimima i izražava saosjećanje sa njihovim porodicama.

“Na žalost, Crna Gora ostaje dosljedna u potiskivanju neprijatnih pitanja iz prošlosti ili njihovom povremenom i selektivnom otvaranju bez prepoznavanja važnosti adekvatnog suočavanja sa njima što je neophodno zarad održivosti društva na zdravim osnovama. CGO kontinuirano ukazuje na ovaj problem kroz bavljenje različitim periodima skorije crnogorske istorije i insistiranje da se modernizuje i formalni obrazovni sistem u ovom dijelu kako bi nove generacije mogle dobiti vjerodostojan činjenični okvir”, poručuju iz CGO-a. 

Podsjećaju da je Crna Gora imala procentualno najveći broj političkih zatvorenika u ozloglašenom logoru na Golom otoku u Hrvatskoj, u kojem su zvijerski mučeni i ubijani tadašnji protivnici komunističkog režima.

“Do danas u Crnoj Gori nije donešen zakon kojim bi se rehabilitovali i obeštetili Golootočani ili članovi njihovih užih porodica, iako je Vlada obećavala da će ovo pitanje uvrstiti na svoju agendu, a na što je obavezuje i usvojena Deklaracija u Skupštini Crne Gore”, poručuju iz CGO.

Politička podijeljenost Crne Gore, kako navodi CGO, ne može biti opravdanje za neadekvatno tretiranje posljedica zločina.

“Nadležne institucije moraju uspostaviti trajno sjećanje na žrtve političke represije socijalističkih i komunističkih režima u Jugoslaviji, što bi doprinijelo i izgradnji prijeko potrebne kulture sjećanja u crnogorskom društvu”, stoji u saopštenju CGO-a.

Podsjećaju i da je Skupština Crne Gore usvojila Rezoluciju Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope iz 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarnih komunističkih poredaka i Rezoluciju o uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sistema.

Takođe, Evropski parlament je donio preporuku kojom je naglasio da svaka zemlja treba da odredi vrijeme i način obilježavanja sjećanja na žrtve totalitarnih režima i to prilagodi sopstvenoj istoriji i tradiciji.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније