Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

27. 08. 2018. 22:47 >> 22:28

KAPACITETI U OBRAZOVANJU

UCG uspješan za projekte ERASMUS+

Univerzitet Crne Gore (UCG) ostvario je ove godine značajan uspjeh u pogledu prihvaćenih aplikacija predatih na poziv u okviru programa ERASMUS+, koji se odnosi na izgradnju kapaciteta u visokom obrazovanju.

"Za finansiranje je izabrano ukupno šest projekata, od kojih je u jednom UCG koordinator projekta, dok u ostalima učestvuje kao partner", navodi se u saopštenju UCG.

Od 874 aplikacije koje su ušle u process ocjenjivanja, 147 je odobreno za finansiranje, od čega 16 za region Zapadnog Balkana, što, kako su kazali, govori o izuzetno visokoj konkurenciji i uspjehu UCG.

"Za UCG ovogodišnji rezultat je značajan pomak u odnosu na prošlu godinu kada UCG nije imao nijedan koordinatorski projekat, a kao partner je bio uključen u svega jedan projekat", dodaje se u saopštenju.

Rektorat UCG je koordinator projekta pod nazivom Reforma doktorskih studija u Crnoj Gori i Albaniji, primjer dobre prakse - MARDS. Projekat se finansira sa ukupno 873,12 hiljada EUR, a realizuje se u saradnji sa 16 partnera.

"Cilj projekta MARDS je rješavanje jednog od najizraženijih problema u crnogorskom i albanskom prostoru visokog obrazovanja - doktorskih studija, koje će ovaj projekat pokušati reformisati na bazi Salzburških principa i najnovijih preporuka Evropske unije (EU)", objasnili su iz UCG.

Kao pilot primjer uspostaviće se dvije zajedničke doktorske škole sa sjedištem na UCG.

Projekat će preispitati postojeće nacionalne politike/standarde za doktorske studije, kompatibilnost sa EU praksama i predložiti novi model doktorskih studija u dvije zemlje prilagođen stečenim iskustvima proteklih decenija i sadašnijim potrebama.

Takođe će, kako se dodaje, predložiti održivu metodu finansiranja doktorskih studija u dvije zemlje na nacionalnim nivoima.

"Dodatno će se uspostaviti saradnja sa EU centrima u procesu doktorskog obrazovanja, što će podrazumijevati mobilnost studenata i nastavnika. Opremiće se laboratorije i ostala infrastruktura", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније