Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

30. 08. 2018. 07:36 >> 07:19
1

NACRT BUDŽETA

Za zdravstvo traže 30 miliona više

Za zdravstvo će u narednoj godini, ukoliko nadležni prihvate odluku Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO), biti izdvojeno gotovo 238 milio na eura, što je za tridesetak više u odnosu na 2018.

Upravni odbor FZO juče je usvojio nacrt budžeta te institucije, prema kojem bi trebalo da budu uvećana sredstva za ljekove, stomatologiju, materijalne troškove bolnica, te za preventivne preglede za suzbijanje raka debelog crijeva, grlića materice i dojke, pišu Vijesti.

Plate zaposlenima ostaće na istom nivou.

Projektovani budžet, na koji saglasnost treba da da Ministarstvo finansija, veći je za oko 32,7 miliona eura u odnosu na planirani, odnosno početni budžet za 2018. U odnosu na rebalans budžeta za ovu godinu veći je za oko 7,58 miliona.

Direktor FZO Sead Čirgić, "Vijestima” je rekao da je osnova za pripremu Nacrta budžeta bio limit potrošnje, utvrđen Smjernicama makroekonomske i fiskalne politike za period 2018-2021, i iznosi 237,99 miliona.

On je ocijenio da su sredstva za zdravstvo prethodnih godina bila značajno niža od troškova i potreba, što je rezultiralo nagomilavanjem dugova. Ovakav budžet, tvrdi, “garantuje održivost i funkcionalnost zdravstvenog sistema”.

Čirgić je rekao da za zdravstvenu potrošnju izdvojeno 97,4 miliona eura, od kojih 72,5 za ljekove i medicinska sredstva. To je za oko 4,6 odsto više u odnosu na rebalans budžeta, ali je na nivou potrošnje iz 2017. godine. Ta sredstva odnose se na nabavku ljekova koje građani podižu na recept u apotekama, ali i na terapiju, ukljujući i implante, reagense, hormone, vakcine, filmove, za pacijente u zdravstvenim ustanovama.

“Savremena medicina je skupa, skupa je dijagnostika, skupi su ljekovi i svakim danom se sve više otvaraju mogućnosti za novim i skupljim metodama liječenja, što rezultira rastom ovih troškova... Očekuje se da će se aktivnostima u farmaceutskoj politici doći do ograničavanja daljeg rasta ovih troškova”, obrazložili su u FZO.

Čirgić je naglasio da je više novca planirano za stomatologiju za 850 hiljada eura. Razlog za to je što je pravo na besplatnu stomatološku zdravstvenu zaštitu prošireno na veći broj osoba studenti do 26 godina, osobe sa invaliditetom i određenim dijagnozama, pacijentkinje godinu nakon porođaja...

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније