Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

01. 09. 2018. 09:08 >> 11:47
4

GRADSKI STADION

Je li politika izašla na teren FK Berane?

I pored toga što je beranski gradski stadion renoviran, na njemu fudbalski klub iz ovog grada od početka drugoligaškog prvenstva ne igra utakmice, već kad je domaćin, goste dočekuje u Mojkovcu. Zašto je to tako pokušala je da sazna TVCG, ali je došla do izjava koje kažu da je gradu potreban fudbalski klub, ali i do nezvaničnog saznanja da će fudbaleri Berana konačno u nedjelju na gradskom stadionu dočekati goste.

Fudbal u gradu pored Lima zvanično je počeo da igra još prije skoro 100 godina. Danas kada se kaže fudbal, u Beranama se ne misli baš na sport. Najvažnija sporedna stvar na svijetu u Beranama ima prošlost. No, da li ima budućnost, provjerila je ekipa TVCG.

Fudbal je u ovom gradu priča koja se priča i prepričava, ali kada treba da se koja riječ javno kaže o problemima u fudbalu, svi junaci nikom ponikoše. Ili skoro svi. Od brojnih iz samog Fudbalskog kluba Berane došli smo samo do doktora.

"Mi smo počeli sezonu evo tri kola, i mi smo dvije utakmice morali da igramo pored takvog stadiona, u Mojkovcu da plaćamo terene, da se mučimo, maltretiramo do Mojkovca", kazao je ljekar FK Berane, Vukosav Joksimović.

A stadionu ni neko ko se bolje razumije ne bi našao puno mana. U svlačionicama i prostorijama koje ih prate prilikom rekonstrukcije pratio se standard. Renovirana je i tribina, a i teren je, kažu, kakav se poželjeti može. No na njemu se ne igra fudbal, no sve su prilike zaigrala se politika.

"Rukovodstvo ove opštine, zadnje koje je izabrano, od tog momenta, mi nikakvu podršku skoro nemamo od opštine. Ko sad bilo osnivač kluba, a kad treba dugove da plaćaju, oni nisu osnivači, onda je privatan klub, kad se živi normalno onda su oni osnivači kluba i žive", kaže on.

Da provjerimo ove riječi, ali i mnoge koje se čuju na ovu temu ovih dana željeli smo i u opštini. Interesovanje je rijetke koji su odgovorili na telefonski poziv začudilo. Čudnije od toga je što veliki broj pozvanih nije čak ni odgovorio na poziv. Zato smo odgovore potražili na opozicionoj adresi u ovom gradu.

"Mislim da je i ovog puta nažalost se politika umiješala u sport. Pozivamo lokalnu samoupravu da probleme rješavamo dijalogom, a ne na taj način što će da se FK uskrate finansije i da im se ne dozvoljava da igraju na svom fudbalskom stadionu", kaže Bogdan Fatić iz DPS-a.

Zašto je to bitno, najbolje zna neko ko ovaj teren poznaje od svoje šeste godine. Admiru Zejniloviću je ovaj sport značio sve. Gradu koliko i dan danas znači pretpostavlja.

"Fudbal znači mnogo u ovom gradu. Ovaj naš klub je star od 1920, sada za dvije godine slavi 100 godina postojanja, ipak je to jedan dugi period kroz koji su prošle mnoge generacije, počev od naših đedova, očeva, nas ako bog da i naše djece", kaže Admir.

Vjeruje da će se fudbal i dalje igrati, a fer pleju se nada i politika.

"Smatram da svi sa svojih pozicija treba da damo podršku FK Berane, da bi fudbaleri, da bi taj sportski klub, mogao da opstane i da može da funkcioniše", kaže Fatić.

Saznali smo da je i u opštini noć prije našeg dolaska postignut dogovor koji obećava funkcionisanje klubu, makar na neko vrijeme.

A ono što mi znamo nezvanično, sajt Fudbalskog saveza biće da zna zvanično - utakmicu fudbaleri Berana igraće protiv tivatskog Arsenala na gradskom stadionu. Fudbaleri će stati na teren, a da li će klub na noge, vidjećemo.

Tatjana Debeljević, RTCG

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније