Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

01. 09. 2018. 13:47 >> 13:42
1

"VILA KRISTAL"

Solarnom energijom "istopi" račune za struju

Ni nakon pet godina od izgradnje, popularno nazvana Vila Kristal, staklena kuća u Gornjem Polju kod Nikšića, ne prestaje da privlači pažnju brojnih znatiželjnika.

Stakleni dom Veselina Vučurovića posjetla je danas i grupa od 40 članova i simpatizera NVU "Kutak" iz Podgorice u sklopu projekta "Kulturna subota".

"Već tri godine, svake prve subote u mjesecu, organizujemo izlete do specifičnih kulturnih lokaliteta, ali obilazimo i prirodne ljepote i neobična mjesta, kakva je svakako solarna kuća Veselina Vučurovića, budući da smo, osim promocije i razvoja kulturne scene i kulturnog turizma, okrenuti i ka humanitarnom radu i zaštiti životne sredine", objašnjava izvršna direktorica NVU "Kutak", Sanja Radusinović, dodajući da se na tom njihovom putu morala naći i neobična kuća Vučurovića.

"Utisci su fantastični. Sama činjenica da postoji ovako nešto u Crnoj Gori, generalno vizija i entuzijazam gospodina Vučurovića, opredijelila nas je da uključimo u izlet i posjetu ovom specifičnom objektu, što po mom mišljenju jeste zapravo jedan pravi primjer kulture življenja i smatram da od drugih moramo o tome da učimo", ističe Radusinović.

Veselin Vučurović, idejni tvorac vile "Kristal" kaže da je bilo pravo zadovoljstvo ugostiti u svom staklenom domu veću grupu znatiželjnika, spremnih da uče o benefitima obnovljivih izvora energije, na prvom mjestu energije sunca, čije blagodeti i isplativost promoviše čitavu deceniju.

"Iz mini solarne elektrane pored kuće ja danas proizvodim tri puta više struje nego što potrošim. U prilog tome najbolje govore moji računi za stuju, koji su skoro svakog mjeseca na nuli. Solarna energija je ogromni potencijal i smatram da treba napustiti tehnologije 20. vijeka, kakve su hidro i termo centrale, pogotovo odbaciti problematične projekate mHe koji ne doprinose rješavanju energetske situacije. Energija sunca koja padne na zemlju mjeri se promilima, a ona je 14.000 puta veća od sve instalisane snage što je čovjek stvori na planeti", objašnjava Vučurtović.

Objekat je u osnovi šestougaoni, sjeverna polovina kuće je izolovana u skladu sa mikroklimatskm uslovima sredine, dok su južna fasada i krov, sa šest ravnokrakih trouglova, izgrađeni od niskoemisionog stakla punjenog argonom sa povoljnim svjetlosnim, zvučnim i topolotnim karakteristikama.

Toplotnu energiju za objekat obezbjeđuje pet solarnih kolektora koji su instalirani na krovu.

Kuća se dodatno grije i toplotom zemlje preko toplotne pumpe instalirane u susjednom objektu. Osim grijanja prosotra kompletan sistem obezbjeđuje toplu vodu za slavine, aparate i mašine u objektu.

Na imanju je instalisana mala solarna elektrana koja koristi neograničenu sunčevu energiju za proizvodnju struje i sastoji se od solarnih panela i inventora. Jednosmjernu struju koju proizvode solarni paneli, invertor pretvara u naizmjeničnu struju koja je prikopčana na distributivnu mrežu.

To je prva solarna elektrana umrežena na distributivni sistem u Crnoj Gori.

Darko Bulatović, RTCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније