Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

02. 09. 2018. 16:38 >> 06:47
2

SAVJETI ZA RODITELJE

U školu bez straha i velikih očekivanja

U Crnoj Gori sjutra počinje nova školska godina za više od 100 hiljada učenika u osnovnim i srednjim školama.

Polazak u prvi razred je veoma značajan događaj u djetinjstvu i predstavlja veliku promjenu i za roditelje i za dijete. To podrazumijeva spremnost djeteta da prihvati nove obaveze, ali i spremnost roditelja da mu u tome pruži podršku na pravi način. Još jedna briga roditelja je, koliko novca treba za početak nove školske godine.

Starije školarce je zahtjevnije opremiti za novu školsku godinu, ali roditelji su već naučili da kalkulišu sa troškovima.

Za prvake su ove godine skoro sve opštine obezbijedile udžbenike, ali je psihološko -emocionalna priprema veoma bitna. Razvijanje pozitivnog stava i emocije prema instituciji škole je zadatak roditelja.

“Od roditelja zavisi kako će dijete shvatiti taj odlazak u školu, da li kao jedno novo iskustvo, da li nešto što je rad, što je dobro, da se igra sa drugarima. Međutim, ako su roditelji zabrinuti, ako su i sami anksiozni, onda taj strah i oni svjesno ili nesvjesno mogu da prenesu na dijete i ono postaje tada više anksiozno”, kaže psihološkinja Adrijana Pejaković.

Važno je kod djeteta razvijati ljubav prema školi, a otklanjati strah.

“Poštoje djeca koja imaju izražen strah od škole, tako da imaju školsku fobiju pa to budu djeca onih roditeljha koji imaju prevelika očekivanja od svog djeteta koji znaju da kažu, moraćeš da budeš jako dobar, da imas sve”, savjetuje Pejaković.

Djeci je potrebno neko vrijeme da se prilagode na novu sredinu, novi ritam života i obaveze i zato je veoma bitno da budu dobro pripremljena. Potrebno je da školu od početka prihvate kao mjesto gdje ih čekaju nova znanja i novi prijatelji.

Aleksandra Jovančević, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније