Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B.

03. 09. 2018. 07:03 >> 08:06
2

TRANSPLANTACIJA BUBREGA

Za šest godina samo jedan donor

Na transplantaciju bubrega u Crnoj Gori trenutno čeka 41 osoba. Doktorka Marina Ratković očekuje u narednom periodu veći broj donora i transplantacija, jer raste svijest građana o mogućnosti da pomognu i nekome drugom produže život, a i transplantacioni tim trebalo bi uskoro da bude pojačan i doktorom sa VMA, Novakom Milovićem.

U svakom slučaju, poručuje, u Kliničkom centru postoje svi uslovi i za pripremu i za transplantaciju bubrega, pa nije potrebno da građani takve usluge traže van naše države.

Od 2012. godine, od kada se u Kliničkom centru Crne Gore radi transplantacija bubrega, urađene su 34 intervencije.

Trenutno, transplantaciju čeka 41 osoba.

Osim kolega iz Hrvatske, transplantacioni tim Kliničkog centra Crne Gore, trebalo bi u narednom periodu da bude pojačan profesorom Novakom Milovićem, sa Vojno medicinske akademije u Beogradu.

“Mi imamo 12 pacijenata koji su do sada transplantirani na VMA u Beogradu, profesor je poznat kod naših pacijenata i mi sa srećom možemo da kažemo da ćemo imati sigurno veći broj i posebno kod pacijenata, koji imaju neistokrvnu krvnu grupu”, kaže Ratković.

Svijest o darivanju organa kako bi drugima produžili život, i dalje je na niskom nivou. Od 2012, zabilježen je samo jedan donor, i to pacijentkinja koja je bila državljanin Srbije. Ratkovićeva ipak smatra da se situacija mijenja, a ohrabruje je i zakon iz 2016. godine.

“Nema kartica. Mi smo izabrali model od 2016. godine i jako smo sretni što nema više zakona o tzv. Informisanoj saglasnosti. Ako neko za života nije iskazao želju da neće nikada da bude donor, takva osoba zakonski može biti potencijalni davaoc organa. Ali opet, rodbina govori posljednju riječ”, navodi Ratković.

Nije joj jasno zašto pacijenti, koji se pripremaju u Kliničkom centru i nađu donora, idu van Crne Gore na transplantaciju.

“Bilo bi demagoški da ja kažem zašto neko hoće da ide ili ne. To morate da pitate pacijente. Zašto neko koji može da se transplantira ide, ali od svojih troškova, to su njihove izbori”, navodi Ratković.

Pogotovo jer ne postoji nijedna analiza koja se ne može uraditi u Kliničkom centru, ni kod pacijenta, ni kod potencijalnog donora, uvjerava Ratkovićeva i apeluje na građane da darivaju organe.

Potrebno je vrijeme, ali vjeruje da će ljudi početi da razmišljaju koliko je to važno i plemenito.

Tatjana Perović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније