Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila M.L.B. [ PR centar ]

04. 09. 2018. 10:20 >> 17:50

PREPREKE OSTAJU

U školama sve više romske djece

U Crnoj Gori ove godine biće više osnovaca, srednjoškolaca i studenata romske populacije nego prošle, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, a u nevladinoj organizaciji Mladi Romi smatraju da i dalje postoje prepreke kada je u pitanju obrazovanje te populacije.

Izvršni direktor nevladine organizacije (NVO) Mladi Romi, Samir Jaha je, u izjavi za PR Centar, rekao da su istraživanja i razgovori sa roditeljima i predstavnicima škola, pokazali da, kada je riječ o obrazovanju romske djece, prepreka iz godine u godinu ima manje, ali da i dalje postoje.

"Te prepreke su uglavnom zbog lošeg materijanog stanja roditelja, ako pitate njih. Kada je riječ o institucijama, tu donekle imamo percepciju da postoji nedovoljan nivo zainteresovanosti sa jedne strane, a sa druge strane, svijesti o važnosti obrazovanja. U svakom slučaju, mišljenja sam da se to vremenom, polako mijenja", kazao je Jaha.

On je rekao da država sprovodi afirmativne akcije kroz, kako je pojasnio, obezbjeđivanje udžbenika, školskog pribora za djecu od prvog do devetog razreda.

"Ono što nama, kao nevladinim organizacijama preostaje, jeste da, nakon što je počela školska godina, provjerimo kakvo je stanje na terenu, da li su sva djeca dobila udžbenike i ono što je predvđeno programima i akcijama Ministarstva prosvjete“, kazao je Jaha.

On je rekao da je cilj te NVO da postoji što više ljudi iz romske zajednice na fakultetima i "to je nešto za šta se istinski zalažemo".

Prepreke na koje nailaze romska djeca i njihove porodice razlikuju se od opštine do opštine i kako je kazao, zavise od broja djece.

„Najveći broj romske djece je u Podgorici, zatim u Beranama, Nikšiću, a poslije i u primorskim opštinama. Problemi su različiti i prepreke su različite. U nekim opštinama se više fokusiramo na kvalitet obrazovanja, jer redovnost i kvantitet djece nije problem i ne predstavlja problem, dok u određenim opštinama, prioritet se stavlja na redovnost i na kvantitet djece“, objasnio je Jaha.

Postoji indirektna diskriminacija

Prema njegovim riječima, postoji indirektna diskriminacija, o kojoj se malo govori.

„Pitanje je kako se ta djeca osjećaju u školi, kakva je atmosfera. To takođe treba ispitati i i to je nešto o čemu želimo otvoreno da razgovaramo sa svim direktorima škola na konferenciji, koju planiramo da organizujemo do kraja mjeseca“, kazao je Jaha.

On smatra da je veoma važno da postoje medijatori, odnosno saradnici u nastavi i da tu aktivnost država redovno finansira.

„Očekujem da će ove godine biti rezultata u tom smislu, posebno ako uzmemu u obzir da je Ministarstvo prosvjete u toku avgusta, već organizovalo Javni poziv za medijatore. Ta obuka traje“, kazao je Jaha.

Direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica u Ministartsvu prosvjete, Marash Dukaj, kazao je da se ne može precizno reći koliko je romske i egipćanske djece ove školske godine upisano u vrtiće, osnovne, srednje škole i na fakultete, zbog toga što se, kako je rekao, upis nastavlja.

"Možemo da tvrdimo da svake godine imamo sve više romske djece koja se upisuju, kada je riječ o predškolskom, osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju. Prošle godine, bilo je 190 romske djece u predškolskom obrazovanju. Što se tiče osnovnih škola bilo je 1.854, a u srednjim školama 142 učenika. Imamo ukupno 27 studenata", rekao je Dukaj u izjavi za PR Centar.

On je rekao da će ove, biti više osnovaca, srednjoškolaca i studenata romske populacije nego prošle godine.

Dukaj je istakao da je Vlada sve aktivnosti, koje se tiču obrazovanja i integrisanja Roma, planirala Strategijom 2016-2020. godine.

„Svake godine radi se detaljan Akcioni plan, u kojem se u svim periodima predviđaju važne aktivnosti, koje se odnose na obrazovanje Roma. Sa zadovoljstvom možemo reći da od svih oblasti, koje Strategija pokriva, mi imamo najbolje rezultate“, kazao je Dukaj.

Kada je riječ o predškolskom obrazovanju, Ministarstvo prosvjete, kako je rekao, svake godine u saradnji sa relevantnim institucijama radi kampanju, a u devet najvećih crnogorskih gradova postoje pripremni vrtići.

„Zavod za školstvo sprovodi obuku za vaspitače i finansijski podržava devet medijatora za vrijeme trajanja ovog programa. Takođe, razvijen je program za četvoromjesečno trajanje pripremnog vrtića. Do sada je to bio dvomjesečni period. U okviru ovih aktivnosti, obučeno je preko 23 nastavnika“, objasnio je Dukaj.

Studenti RE populacije, kako je rekao, dobijaju stipendije u iznosu od 150 eura.

„Zakonom o visokom obrazovanju predviđeno je besplatno školovanje za studente RE populacije, koji su na prvoj godini studija. Do sada smo i druge, a ne samo studente prve godine oslobađali plaćanja školarine“, rekao je Dukaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније