Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ PR Centar, Objavila: J.B.Č. ]

04. 09. 2018. 18:18 >> 18:00

MSS SUSPENDOVAO RAD

"Nije prepoznat značaj medijske samoregulacije"

Međunarodne organizacije i Vlada nijesu prepoznale značaj medijske samoregulacije u Crnoj Gori, niti su pokazale razumijevanje za finansijske probleme Medijskog savjeta za samoregulaciju, zbog čega je to tijelo suspendovalo aktivnosti, u vezi sa prijemom i rješavanjem žalbi građana na rad medija.

To je, u izjavi za PR Centar, kazao izvršni sekretar Medijskog savjeta za samoregulaciju, Ranko Vujović, navodeći da je to tijelo donijelo odluku da suspenduje sve aktivnosti, u vezi sa prijemom i rješavanjem žalbi građana na rad medija zbog toga što, kako je rekao, dvije godine radi bez ikakvih sredstava.

"Ovo nije ishitrena odluka. Mi smo o tome duže razmišljali. Ove godine smo primali žalbe, ali ih nismo rješavali, vjerujući da ćemo u toku godine uspjeti da nađemo rješenje za naše finansijske probleme. Međutim, to se nije desilo, tako da će preko 30 žalbi, koje smo primili ove godine, vjerovatno ostati neriješene, jer ne vidimo način da dođemo do sredstava, kojima bi finansirali rad Komsije za žalbe", kazao je Vujović.

Predstavnici Medijskog savjeta za samoregulaciju su, kako je rekao, pomoć očekivali od međunarodnih odrganizacija i Vlade Crne Gore.

"Redovno smo se obraćali i jednima i drugima, ali oni nisu pokazivali razumijevanje za naše probleme. U krajnjem slučaju nisu razumjeli smisao i značaj samoregulacije medija u Crnoj Gori. Mislim da je to velika greška, jer se radi o jako malim sredstvima, a veoma značajnoj aktivnosti za medije i za građane u Crnoj Gori", istakao je Vujović.

Značaj medijske samoregulacije, kako je pojasnio, nije samo u tome da se primaju i rješavaju žalbe građana.

"Medijska samoregulacija ima mnogo veći značaj od toga. Ona je jedan od najliberalnijih načina kako se mediji mogu regulisati u jednoj državi. Ona je posebno igrala veliku ulogu, kada je trebalo raspolućenu i podijeljenu medijsku zajednicu u Crnoj Gori, na neki način, ponovo povezati, doći do zajedničkog konsenzusa na kome mogu da se grade nove osnove medijske zajednice. Mislim da nisu primijećeni rezultati koje smo ostvarili tokom ovih godina", rekao je Vujović.

Prema njegovim riječima, cijeli svijet ima problema sa dezinformacijama i lažnim vijestima i, kako je rekao, sve evropske i svjetske države su jedini način, u borbi protiv tih fenomena, vidjele u razvoju medijske samoregulacije.

"Jedina alternativa tome je državna regulacija medija što, poslije toliko vremena sigurno ne bi bilo prihvaćeno, niti bi bio demokratski iskorak da se ponovo vraćamo na državnu regulaciju. Tako da je u svim zemljama, medijska samoregulacija prihvaćena kao jedini način borbe protiv tih fenomena, koji kompromituju medije i slobodu izražavanja", objasnio je Vujović.

Medijski savjet za samoregulaciju je sa ombudsmanima Vijesti, Dana i Monitora, kako je rekao, uspio da stvori blok, koji bi se borio protiv "svih deformiteta koji se javljaju u medijskoj sferi".

"Međutim, kada mi, maltene, prestajemo sa radom, teško je očekivati da će se neke pozitivne stvari dešavati u medijskom sektoru u Crnoj Gori", istakao je Vujović.

On je kazao da je medijska scena u Crmoj Gori danas mnogo bolja nego što je bila prije četiri, pet godina.

"Mediji ulažu napore da profesionalno rade. Postoje pozitivni iskoraci, kada je medijska zajednica u Crnoj Gori u pitanju. Šta će se dalje dešavati to niko ne može da predvidi. Ali, trenutno stvari su puno bolje nego što su bile", ukazao je Vujović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније