Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

05. 09. 2018. 06:59 >> 06:42
7

I DO 400 EURA

Cijene ekskurzija udar na džep roditelja

Učenike podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" zajedničko putovanje koštaće oko 400 eura. Skupo ili ne, roditelji ipak uspijevaju da obezbijede potreban novac za putovanje.

Maturska ekskurzija učenike "A" smjene podgoričke Gimnazije "Slobodan Škerović" koštaće oko 400 eura. Tradicionalno, učenici su i ove godine izabrali da za devet dana obiđu Italiju, Francusku i Španiju, iako su roditelji i Uprava škole inicirali promjenu destinacije.

Skupo ili ne, ali na tender za tu rutu prijavila se samo jedna agencija, tako da roditelji nijesu imali neki izbor.

Učenici s nestrpljenjem iščekuju matursku ekskurziju. Svjesni su da 400 eura nije malo za kućni budžet, ali kažu da roditelji nisu pravili problem.

"U suštini to se pitanje ne postavlja zbog toga što roditelji odobre, kolika god da je cijena, prihvate jer jednom se ide na matursku ekskurziju", kaže maturantkinja Nađa. 

"S obzirom na to da je jednom u životu nijesu roditelji pravili problem i rekli su kao koliko god da bude poslaće me", kaže maturantkinja Lidija. 

U Savjetu roditelja gimnazije smatraju da je cijena ekskurzije jak udarac na džep roditelja. Ipak, koliko god to bilo opterećenje, roditelji, kaže Đina Janković, ne žele da se njihovo dijete odvaja od generacije.

"Vjerujte da roditelji najlošijeg imovinskog stanja se zadužuju podižu se i krediti da bi se dijete poslalo na ekskurziju", kaže predsjednica Savjeta Đina Janković.

Najveći problem je, kaže direktorica Gimnazije "Slobodan Škerović" Zoja Bojanić-Lalović, što se godinama na javni poziv javljaju isključivo dvije iste agencije, i to jedna za A, druga za B smjenu.

Ona je istakla da sa A smjenom ide 177 učenika, a sa B smjenom njih 160.

"Tako da ako uzmete da je 370 učenika upisalo četvrti razred, onda je to... idu gotovo svi", kaže Bojanić-Lalovićeva.

U Ministarstvu prosvjete kažu da je na snazi pravilnik o đačkim ekskurzijama koji osnovcima odobrava putovanja unutar Crne Gore, dok srednjoškolci mogu u inostranstvo. Sa cijenom i izborom agencija ministarstvo nema dodirnih tačaka.

"Pravilnikom nije predviđeno oko cijene, to je tržišna orijentacija. Agencije koje se bave organizacijom one tržišno posluju i konkurencija može da smanji ili odredi cijenu, tako da se Ministarstvo prosvjete tu ne miješa puno", kaže Radoje Novović iz Zavoda za školstvo.

Prilog: Aleksandra Jovančević, RTCG

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније