Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

[ Objavio: I. P. ]

05. 09. 2018. 07:40   >>  07:24 3

AMBASADOR ITALIJE

Svaka pomoć oko migranata dobrodošla

Italija je zatražila pomoć za rješavanje pitanja migranata koji se nalaze na brodu na Siciliji ne samo od Crne Gore, već i od članica Evropske unije, kao i od ostalih susjednih zemalja, a za sada je dobila pozitivan odgovor od Irske i Albanije, rekao je ambasador Italije u Crnoj Gori Luka Zelioli.

On nije precizno odgovorio na pitanje kakva su očekivanja kada je riječ o zahtjevu koji je upućen Vladi Crne Gore, već je istakao da je Italija preko Ambasade kontaktirala crnogorsko Ministarstvo vanjskih poslova tražeći, ukoliko postoji mogućnost i ako je to u skladu sa zakonom, da Crna Gora hitno pomogne u primanju migranata koji su spašeni na italijanskom brodu "Dićoti".

"Nijesmo postavili bilo kakav rok za odgovor na taj zahtjev", rekao je on za Pobjedu.

Odgovarajući na pitanje koliko migranata žele da primi Crna Gora, pošto ih je na brodu oko 150, Zelioli je istakao da je svaka pomoć dobrodošla, u skladu sa mogućnostima države.

Premijer Duško Marković prekjuče je ponovio da je zahtjev Italije da Crna Gora prihvati migrante sa Sicilije u proceduri. To je poručio, odgovarajući na pitanje novinara tokom konferencije za novinare sa predsjednikom Vlade Bugarske Bojkom Borisovim, navodeći i da će se o tome tokom sedmice raspravljati na Nacionalnom tijelu za pitanja migranata, a onda i na Vladi.

"Još nemamo stav o tome, ali je taj zahtjev u proceduri", kazao je Marković, dodajući da će se Vlada odgovorno odnijeti prema tom pitanju.

U Crnoj Gori se nalazi oko 120 migranata koji su smješteni u Centru za tražioce azila u Spužu i u alternativnom smještaju na Koniku, a najčešće dolaze iz Sirije, Avganistana, Pakistana...

Ranije je objavljeno da je Albanija ponudila da prihvati 20 migranata, a Irska između 20 i 25 sa broda "Dićoti" koji je danima "zarobljen" na Siciliji.

Na tom brodu, kako pišu mediji, bilo je oko 190 migranata, većinom iz Eritreje, spašenih sa jednog pretrpanog krijumčarskog broda 16. avgusta, koji je tonuo u Sredozemlju. Njih 16 je hitno evakuisano zbog zdravstvenih problema, dok je 27 tinejdžera bez pratnje, po usvajanju žalbe za maloljetne osobe, dobilo dozvolu da se iskrca u luku Katanija na Siciliji.

 

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније