Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.M [ Mina ]

05. 09. 2018. 15:10 >> 14:57
1

ĐUROVIĆ PORUČILA

Multikonfesionalnost i multietičnost glavne vrijednosti kampa

Multikonfesionalnost i multietičnost iz različitih država daju vrijednost kampovima kao što je REACT 2018, a on predstavlja priliku da mladi razmjenjuju utiske o tome kako doživljavaju Evropsku uniju (EU), ocijenila je profesorica na Ekonomskom fakultetu, Gordana Đurović.

Ona je na kampu, govoreći o perspektivi Crne Gore u EU integracijama, kazala da se mnogo tema otvara u procesu integracija i da su prilike kao što je REACT vrlo dobre da mladi koji dolaze iz različitih sredina razmjenjuju utiske o tome kako doživljavaju EU.

Đurović je, kako je saopšteno iz Alfa Centra, navela da je veoma korisno i značajno razgovarati o tako važnim temama sa referentnim sagovornicima.

“Ovo je šansa da učesnici iskažu šta evroatlanske integracije znače za njih pojedinačno, za njihovu regiju i državu, ali i kako to djeluje kada se gleda iz ugla neke druge države”, navela je Đurović.

Ona smatra da multikonfesionalnost i multietičnost iz različitih država daju vrijednost kampovima kao što je REACT.

“Tu su svakako važni donatori koji podržavaju inicijative mladih u našem regionu”, dodala je Đurović.

Predstavnica Evropskog pokreta Srbije, Isidora Martinenko kazala je da je najveća vrijednost kampa što polaznici dolaze iz različitih sredina i što su u mogućnosti da se međusobno upoznaju.

“Potrebno je još puno ovakvih prilika da mladi putuju i da se upoznaju, odnosno da upoznaju druge kulture i razlike, jer tako više poštujemo i volimo jedni druge”, dodala je Martinenko.

Učesnica kampa iz Hrvatske, Natalija Renčić smatra da je kamp odlična prilika za razmjenu mišljenja među mladima iz različitih država.

“Iskustvo sa učestvovanja na REACT kampu je vrlo dobro, i za sve učesnike je ovo odlična prilika da čuju nešto više o NATO-u, kako za one koji dolaze iz država koje su već članice tog saveza, tako i za one koje će to sigurno postati”, rekla je Renčić.

Prema njenim riječima, kamp je uz teoretski dio i predavanja različitih predavača iz država bivše Jugoslavije i inostranstva, dobar način i za turističku promociju Crne Gore.

Režiser i član grupe “The Books Of Knjige” Zoran Marković – Zonjo danas je razgovarao sa učesnicima kampa o mobilnosti mladih u region Zapadnog Balkana.

On je kazao da nije neko ko rado priča o NATO i Evropskim integracijama i da će radije govoriti o onome na šta se može uticati pojedinačno.

“Nijesam neko ko rado priča o NATO i Evropskoj integraciji, jer nas istorija uči da mali narodi igraju kako veliki sviraju i mislim da su određeni procesi nezaustavljivi. Jednostavno, više nemamo Titovu privilegiju traziti “treći put” i biti nesvrstani”, rekao je Marković.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније