Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Društvo

Objavila: M.L.B. [ PR Centar ]

06. 09. 2018. 12:16   >>  12:01

ČLANOVI EUROTRANSPLANTA

Brže do organa za transplantaciju

Crna Gora postala je članica Eurotransplanta, čime će crnogorskim pacijentima, organi za presađivanje, biti dostupniji, a vrijeme čekanja na transplantaciju značajno smanjeno, saopštio je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

On je, na pres konferenciji, povodom druge kadaverične transplatacije u Crnoj Gori, koju su organizovali Ministarstvo zdravlja i Klinički centar Crne Gore (KCCG), ocijenio da je crnogorski zdravstveni sistem napravio istorijski pomak u oblasti transplantacione medicine.

„Crna Gora je 4. septembra postala članica Eurotransplanta, najveće međunarodne neprofitne organizacije za transplataciju organa. Eurotransplant posreduje i koordinira razmjenu organa za presađivanje između transplantacionih centara, laboratorija i donorskih bolnica u najrazvijenijim evropskim zemljama“, rekao je Hrapović.

On je pojasnio da Crna Gora, članstvom u Eurotransplantu, postaje član porodice od 100 miliona stanovnika i mogućnost dobijanja organa, kako je naveo, čini izvjesnijom.

„Ovim sporazumom naši pacijenti dobijaju veću dostupnost organa za presađivanje. Očekujemo da će vrijeme čekanja na transplantaciju organa u Crnoj Gori biti značajno smanjeno, što je dobra vijest za sve one kojima je organ potreban“, istakao je Hrapović.

On smatra da je odlična vijest da je jedna crnogorska porodica potpisala saglasnost za donaciju organa svog člana koji je doživio moždanu smrt.

„Time se ruše tradicionalne barijere, predrasude i daju naznake buđenja svijesti o donaciji organa“, istakao je Hrapović.

Direktor KCCG, Jevto Eraković, rekao je da je oko 30 ljekara te ustanove tri dana mukotrpno radilo i pokazalo svu svoju profesionalnost i spremnost da, kako je kazao, izađu u susret najkomplikovanijim oblastima medicine, a to je transplantaciona medicina.

„Sa ovakvim doktorima i sa srednjim medicinskim kadrom, koji je učestvovao u kompletnom projektu, možemo sa pravom da očekujemo da KCCG bude ono što smo projektovali, dakle regionalni centar i da prevaziđemo granice Crne Gore, vezano za usluge koje pružamo“, istakao je Eraković.

On je kazao da je rodonačelnica ideje transplantacione medicine u Crnoj Gori medicinska direktorica KCCG profesorka Marina Ratković, koja je „svojim entuzijazmom, velikim radom, konekcijama, prvo sa kolegama iz Hrvatske, pa sa kolegama iz eminentnih evropskih centara napravila prve koraka da bismo došli do današnjeg dana“.

Eraković je rekao da svi treba da znaju da se ono što se radi u KCCG radi za dobrobit svih građana i da odnos prema svemu pozitivnom što se, kako je istakao, dešava u KCCG, mora da bude adekvatno medijski ispraćen.

Medicinska direktorica KCCG, profesorka doktorka Marina Ratković, rekla je da je sa dvije posljednje, u KCCG urađeno 39 transplantacija bubrega, od čega je, kako je rekla, 36 živih, a tri kadaverična donora.

„Urađena je transplantacija bubrega kod naša dva pacijenta sa hroničnog programa hemodijalize. Jedan pacijent je 1977. godište i iz Rožaja je i četiri godine je na hroničnom programu hemodijalize. Drugi pacijent je na hroničnom programu od 2013. godine“, navela je Ratković.

Ona je rekla da su ti pacijenti „perfektno“.

„Mnogo se brže oporavljaju ljudi sa kadaveričnim bubrezima. Ovdje smo imali privilegiju da istovremeno jedan i drugi pacijent budu transplantirani. Bilo je dosta emocija, ali nijedne suze kod pacijenata koji su vraćeni. Sretni smo što smo smanjili broj, a možete misliti koliko su srećni naši pacijenti“, kazala je Ratković.

Predsjednica Nacionalnog koordinacionog tijela u oblasti presađivanja organa, Vesna Miranović, kazala je da uspješnost transplantacionog programa predstavlja ispit zrelosti za jedan zdravstveni sistem i za cijelo društvo.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније